Da je Queen donio drugačiju odluku, Plenković bi danas imao drugačiji soundtrack

Foto: Profimedia

VRIJEME je za novu selekciju manje poznatih činjenica o dobro poznatim pjesmama. 

Leonard Cohen - Hallelujah

Leonard Cohen isprva je napisao oko 80 kitica (neki tvrde i preko 180) i proveo skoro pet godina usavršavajući pjesmu prije nego što se odlučio za četiri kitice koje je na kraju snimio. Narednih deset godina dodatno je usavršavao pjesmu mijenjajući riječi tijekom nastupa uživo. 

Kada je John Cale odlučio snimiti obradu, zamolio je Cohena da mu pošalje tekst i dao mu broj svog faksa. Drugog se jutra probudio i vidio da je pod prepun papira. Cohen mu je poslao 15 kitica i Caleova verzija postala je ona najpoznatija verzija ili barem verzija na temelju koje je Jeff Buckley snimio svoju popularnu obradu. 

Queen & David Bowie - Under Pressure

U jeku najžešćih borbi u Falklandskom ratu između Argentine i Britanije, dogodila se i suradnja glazbenih velikana koja je zasjela na prva mjesta top ljestvica, a ni Argentina nije bila imuna na hitoidnost. 

No, mnogi nisu očekivali da će na prvom mjestu biti pjesme iz zemlje s kojom Argentina trenutno ratuje. Argentinski diktator Leopoldo Galtieri smatrao je da je naslov pjesme (Pod pritiskom) provokacija i britanska propaganda pa je zabranio da se pjesma pušta na radiju. Štoviše, zabranio je Queen. No, to je samo povećalo popularnost i pjesma se odlično prodavala u trgovinama. 

Dolly Parton - Jolene

Mnogi su obradili ovu pjesmu, a obrade nastavljaju stizati i ponovo vraćaju svježinu ovom bezvremenskom hitu.

I premda mnogi vjeruju da je Dolly pjesmu napisala na temelju vlastitih ljubavnih neuspjeha, to definitivno nije slučaj. Priča o ženi koja joj je preotela muškarca izmišljena je, a inspiraciju je pronašla u desetogodišnjoj obožavateljici koja ju je tražila autogram. 

"Imala je predivnu crvenu kosu, kožu i predivne zelene oči. Rekla sam joj da je prekrasna i pitala je koje joj je ime. Rekla je Jolene i ja sam ime nastavljala ponavljati jer bilo je neobično. Još sam a autu smislila dio Jolene, Jolene, Jolene, Jolene i znala da ću pjesmu snimiti", rekla je Parton. 

Gloria Gaynor – I Will Survive

Nakon što je otpušten iz Motowna za koji je radio sedam godina, tekstopisac Dino Fekaris našao se bez posla i nade da će ikad uspjeti. U trenucima najvećeg beznađa uključio je TV i čuo da puštaju pjesmu koju je napisao za grupu Rare Earth. Doživio je to kao znak i počeo skakati po krevetu i vikati: "Uspjet ću, bit ću tekstopisac, preživjet ću!" i te su mu se riječi urezale u sjećanje.

Nakon što je njegov kolega Freddie Perren dobio priliku producirati pjesmu za Gloriju Gaynor, Fekaris joj na komadu papira napisao riječi za pjesmu I Will Survive, koju je napisao inspiriran spomenutim trenutkom i Gloria je kasnije rekla da je znala da će pjesma biti hit. 

Frankie and the Knockouts – (I’ve Had) The Time of My Life

Većina pjesama ne počinje refrenom, ali ova je morala zadovoljiti neke kriterije jer se radilo o pjesmi za film. Morala je započeti lagano, završiti brzo i imati mambo ritam. 

"Scena je bila sedam minuta duga. Trebali su pjesmu koja će trajati upravo toliko. Započeli smo pjesmu refrenom i bila je upola sporija kako bi stvorila lagano raspoloženje prije nego što počne ritam za kiticu", rekao je Frankie Previte. 

Survivor – Eye of the Tiger

Ne postoji pjesma koju više vežete uz filmove o Rockyju Balboi (iako, soundtrack Billa Contija je na istoj razini). No, da je Queen bio zainteresiran, Survivor nikada ne bi dobio priliku. 

>>VIDEO Plenković ulazi u dvoranu uz Eye of the Tiger hahahaha

Nakon što je Queen Stalloneu odbio dati dozvolu za korištenje pjesme Another One Bites the Dust, glumac je krenuo u potragu za novim hitom. Spletom okolnosti, Tony Scotti koji je bio predsjednik izdavačke kuće za koju je Survivor snimio dva neuspješna albuma, pustio je Stalloneu pjesme s njihovog prethodnog albuma i svidjelo mu se. 

Poslao im je snimku montaže treninga i tražio da napišu pjesmu. Ostalo je, kako kažu - povijest. 

Cyndi Lauper – True Colors

Iako isprva nije imala tu namjeru, Cyndi Lauper snimila je pjesmu koja je preuzela potpuno novu funkciju. 

Naime, njezin hit True Colors nije trebala biti himna LGBTQ zajednice, ali to je postala za mnoge članove. Lauper, koja je oduvijek bila veliki saveznik, kasnije je rekla da je izuzetno ponosna na značenje koje pjesma ima unutar zajednice. 

Jay-Z – 99 Problems

Rap je oduvijek nailazio na brojne probleme s cenzorima, a tako je bilo i 2004., kada je Jay-Z odlučio objaviti spot za hit pjesmu 99 Problems. 

MTV-ju poseban je problem predstavljala scena u kojoj Jay-Z pogiba, ali pronašli su način. Jay-Z je snimio mali uvod u kojem objašnjava da scena prikazuje smrt Jay-Z-ja i rođenje Shawna Cartera (njegovo pravo ime). 

Eto, sad je svima lakše. 

Pink – So What?

Tijekom teških trenutaka u njihovoj vezi, Pink je napisala pjesmu o svom suprugu Careyju Hartu. U to vrijeme nisu živjeli zajedno, ali, na iznenađenje mnogih, ipak se pojavio u videospotu. 

Naime, nakon što su se pomirili, Pink koja je pjesmu opisala kao "povraćanje istina o njihovoj vezi", pozvala ga je da se pojavi u spotu i on je pristao. No, shvatio je da je pjesma o njemu tek kad se pojavio na snimanju i počeo slušati tekst. 

Michael Sembello – Maniac

Prva verzija pjesme tekstom bi se vrlo teško uklopila u film Flashdance koji ju je u konačnici proslavio. Naime, pjesma Maniac govorila je o... manijaku. Točnije, serijskom ubojici o kojem je autor teksta, Dennis Matkosky, gledao prilog i pomislio: "Kakve sam ja sreće, lik će se doseliti u moje susjedstvo."

Istog je trena zapisao: "He's a maniac, he just moved in next door. He'll kill your cat and nail it to the floor." Michael Sembello čuo je naslov, oduševio se te su snimili pjesmu. 

No, nakon što je redatelj Adrian Lyne čuo pjesmu i osjetio da bi savršeno odgovarala njegovom filmu, čovjek zadužen za soundtrack, Phil Ramone, zatražio je da "malo" promijene tekst i tako je pjesma promijenila značenje, on je postao ona, a manijakalni ubojica postao je manijakalna plesačica. 

Pročitajte više