"Da Vincijev kod" otkriven u Mona Lisinim očima

TAJANSTVENI osmijeh Mona Lise očito nije jedina tajna koju skriva čuvena slika Leonarda da Vincija. Tajnu kriju i njene oči, a stručnjaci pokušavaju otkriti što znači niz slova i brojeva zapisanih u njima. "Da Vincijev kod", o kojem je u svom bestselleru govorio Dan Brown, čini se, postoji i u stvarnosti. Povjesničari umjetnosti slova i brojeve u Mona Lisinim očima otkrili su na fotografijama čuvene slike načinjenima u visokoj rezoluciji.

"Golom oku su ti simboli nevidljivi, ali se uz povećalo jasno vide", kazao je Silvano Vinceti, predsjednik talijanskog Nacionalnog odbora za kulturno naslijeđe, kojeg čudi što te simbole dosad nitko nije zamijetio. U desnom Mona Lisinom oku tako se kriju slova "LV", što vjerojatno predstavlja da Vincijeve inicijale, a tajnu lijevog oka stručnjaci još nisu dešifrirali.

"Teško ih je jasno razaznati. Čini se da bi mogla biti slova `CE` ili slovo `B`. Morate imati na umu da je ovo gotovo 500 godina stara slika i da više nije toliko bistra i oštra kao što je bila kad je naslikana", kazao je Vinceti te dodao kako su na luku mosta koji se nalazi u pozadini slike također vidljivi simboli: "Mogao bi biti broj `72`, a moglo bi biti i slovo `L` te broj `2`".

"Tko zna, možda je riječ o ljubavnoj poruci"

Vinceti se u Pariz zaputio kako bi detaljno proučio sliku izloženu u muzeju Louvre nakon što je njegov suradnik Luigi Borgia u jednom antikvarijatu pronašao staru knjigu u kojoj se navodi kako su "Mona Lisine oči pune znakova i simbola". Vinceti tvrdi kako simboli na čuvenoj slici nisu neka pogreška nego ih je ondje ispisao sam Da Vinci, za kojeg je poznato da ih je koristio u svom radu. "Tko zna, možda je riječ o ljubavnoj poruci", kazao je Vinceti.

Podsjetimo, Vinceti i njegov odbor traže dozvolu za ekshumaciju posmrtnih ostataka Leonarda da Vincija iz njegove grobnice u dvorcu u Amboiseu. Žele uz pomoć njegove lubanje pokušati rekonstruirati njegovo lice kako bi utvrdili je li Mona Lisa uistinu autoportret, kao što mnogi vjeruju. Neki povjesničari umjetnosti tvrde kako je Leonardo da Vinci bio homoseksualac te je naslikao sebe kao ženu, dok drugi tvrde kako je na slici ili Da Vincijeva majka ili Lisa Gherardini, žena jednog firentinskog trgovca.

Pročitajte više