Dave Grohl otkrio manje poznati događaj prije Cobainove smrti: Nisam mogao disati

Foto: Guliver Image

U SVOJOJ novoj autobiografiji pjevač Foo Fightersa i nekadašnji bubnjar Nirvane Dave Grohl progovorio je o posljednjim danima kultnog benda i ispričao jednu manje poznatu priču o Kurt Cobainu.

U jednom poglavlju knjige Pripovjedač - priče o životu i glazbi, koja je sad dobila i hrvatski prijevod, Grohl govori o pozivu u ožujku 1994. godine nakon kojeg je pomislio da je Kurt Cobain preminuo. 

"'Nema ga više, Dave.' Koljena su mi popustila i ispustio sam telefon dok sam padao na pod svoje sobe, prekrivajući lice rukama i plačući. Nema ga više. Sramežljivog mladog čovjeka koji mi je ponudio jabuku kad smo se upoznali na aerodromu u Seattleu više nema. Mog tihog, introvertiranog cimera s kojim sam dijelio stančić u Olympiji više nema. Oca punog ljubavi koji se svake večeri prije koncerta igrao u garderobi sa svojom prekrasnom kćeri više nema. Preplavila me tuga dublja no što sam mogao zamisliti. Nisam mogao govoriti. Nisam mogao razmišljati. Nisam mogao stajati. Nisam mogao disati. Mogao sam samo zamišljati njegovo lice, znajući da ga više nikad neću vidjeti", napisao je Grohl u knjizi.

Međutim, nekoliko trenutaka kasnije primit će drugi poziv i doznati da je Cobain ipak živ.

"Nekoliko trenutaka kasnije telefon je ponovno zazvonio. Još uvijek ležeći na podu, javio sam se, jedva govoreći od suza i borbe za dah. 'Čekaj... nije mrtav. Još je živ...' Skočio sam s mekog tepiha, a srce mi je divljački tuklo. 'Čekaj... jesi siguran?', pitao sam mahnito. 'Da... još uvijek je u bolnici, ali izvući će se, Dave! Izvući će se.' U rasponu od pet minuta prošao sam od najmračnijeg dana cijelog svog života do toga da se osjećam ponovno rođenim. Spustio sam slušalicu. Bio sam šokiran. Bio sam tup. Htio sam se smijati, plakati ili doživjeti potpuni živčani slom. Bio sam u stanju emocionalnog limba. Nisam znao kako da se osjećam", napisao je glazbenik.

Ovo poglavlje bilo mu je najteže napisati

Događaj koji Grohl opisuje odvio se 3. ožujka 1994. godine, kada se Cobain predozirao u hotelskoj sobi u Rimu. Cobain će provesti sljedećih pet sati na hitnom prijemu rimske bolnice Umberto I, a narednih 20 u komi u bolničkom krevetu. Otpušten je tri dana kasnije, a njegov doktor Osvaldo Galleta ustvrdio je kako pjevač nije pretrpio trajna oštećenja. Njegova supruga Courtney Love ustvrdila je kasnije da je to bio njegov prvi pokušaj samoubojstva.

Međutim, mjesec dana kasnije stići će tragične vijesti. Kurt Cobain oduzeo si je život 5. travnja, a tijelo je pronađeno tri dana kasnije.

"Nema ga više. Nije bilo drugog telefonskog poziva da ispravi grešku. Da poništi tragediju. Bilo je konačno. Spustio sam slušalicu i čekao da me ona ista razdiruća bol ponovno baci na koljena... no, nije se pojavila. Zaglavila se negdje duboko u meni, blokirana traumom od mjesec dana ranije kad sam bio ostavljen u stanju sukobljene emocionalne konfuzije", opisao je svoje osjećaje Grohl u autobiografiji.

U intervjuu koji je dao za The Washington Post Grohl je rekao da je to bilo poglavlje koje mu je bilo najteže napisati.

"Poglavlje u kojem pišem o Kurtovoj smrti, to je bilo posljednje što sam napisao. Jer sam se nekako bojao to napisati. Pomislio sam: O Bože, kako ću ovo reći? Kako ću to učiniti? Kako to mogu izraziti riječima? I odlučio sam razgovarati o tuzi i žalosti i gubitku i procesu ozdravljenja. I kako je to drugačije sa svakom osobom koju izgubite. I na koji način je to određeno. Je li to određeno vremenom? Ili je to određeno dubinom veze?" rekao je.

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Pročitajte više