Davor Gobac: Da mogu vratiti vrijeme, dao bih samo jedan savjet mladom sebi

Foto: Karlo Klasić/Index/Davor Puklavec/PIXSELL

PSIHOMODO POP ove godine slavi 40 godina postojanja, a o tome što je sve stalo u njihovih 40 godina postojanja, snima se i dokumentarac. Gobac i ekipa pripremaju i monografiju, 4 do sada nikad objavljena live albuma i jedan novi album. Dok sve što su naumili ne ugleda svjetlo dana, Psihomodo Pop će sutra počastiti fanove velikim besplatnim koncertom u zagrebačkom Parku mladenaca, točno između Trnskog i Sigeta.

Tim povodom razgovarali smo s Davorom Gopcem o proteklih 40 godina.

Najteži trenutak karijere

"Bilo je puno najdražih trenutaka u karijeri. Kad smo izdali prvu ploču, pa drugu, pa treću, pa četvrtu, petu, i tako dalje... Pa sve te obljetnice benda koje smo odsvirali su bile odlične. A jedan od najtežih i najmržih je sigurno onaj kad je Tigran otišao", priča nam Gobac. 2017. je, naime, iznenada preminuo bubnjar Psihomodo Popa, a taj trenutak je članove benda snažno potresao.

"Frende, pobjeđivali smo 35 godina zajedno kao Psihomodo Pop. Ovo je prvi put da smo izgubili. Ići ćemo dalje, ali to neće biti to. Ako treba, ići ćemo za tobom i gore svirati kaj hoćemo. Razvali ih gore, stari", rekao je Gobac te godine u oproštajnom govoru na posljednjem ispraćaju.

"Da mogu vratiti vrijeme..."

Nakon 40 godina karijere, Gobac je jedan od rijetkih koji kažu da ni danas ne bi ništa drugačije da može vratiti vrijeme. "Jedino bi bilo dobro da sam zaradio taj milijun dolara o kojem pričam već 30 godina", šali se.

"A da mogu dati savjet mlađem sebi, rekao bih si - a možda da manje piješ, bar ono u početku", dodaje. Pitali smo ga i misli li da je njima možda bilo lakše uspjeti nego današnjim glazbenicima.

"Mislim da je današnjim glazbenicima jednako teško kao što je i nama bilo teško. Danas je dostupnost medijima puno lakša, te mreže su se rasplamsale, ali teško je doći do publike. Teško je u moru toga postati popularan", smatra Gobac čiji sin Vili danas počinje svoju glazbenu karijeru.

"U naše vrijeme je bio problem uopće ući u studio, doći do profesionalnog snimanja jer je to bilo skupo. Morao si se baš truditi da to nekako napraviš", prisjeća se. "Svako vrijeme nosi svoje. Mi smo i dalje u poslu pa vidim što se događa s Vilijevim Donkey Hotom, oni uglavnom djeluju preko mreža. U naše vrijeme je to bio science fiction", uspoređuje svoje početke sa sinovljevima.

Najdraža pjesma?

"Kad čovjek napiše dosta pjesama, a sad ih se nakupilo u ovih 40 godina, teško je reći koja je najdraža. Imam ih možda par, ali sve su mi najdraže u onom trenutku dok ih sviram", kaže.

"Poštujem moment u kojem stvaramo pjesme, poslije mi nije krivo ako mi se čini da je nešto moglo biti bolje ili lošije. Onda prođe neko vrijeme pa mislim - ovo je baš dobro. Sad sam se nekako pomirio s tim našim opusom. Drago mi je da su svi naši albumi imali barem jedan hit i bili smo uvijek dosta prepoznatljivi", objašnjava.

Inače, Psihomodo Pop odabrao je Park mladenaca za obljetnički koncert je su jako vezani uz taj park, od samih početaka. "Prva garaža za svirke je bila u Sigetu, u garažama koje su kraj Parka mladenaca gdje ćemo imati koncert. To nam je drag park, tamo smo proveli dane i godine", kaže.

A što u narednih 40 godina?

"Planiramo svirati rock'n'roll", zaključuje Gobac.

Gobac i ekipa slavit će u sklopu ZG Park Rock festivala. Ulaz je slobodan, u ponudi će biti i hrana i piće, a na taj dan će i obitelji s djecom moći uživati u festivalu već od 11 sati ujutro, kažu. Za one najmanje pobrinut će se animatori, a priprema se i predstava-mjuzikl pod nazivom Kad sam imao 15 u izvedbi Osnovne škole Trnsko.

Pročitajte više