Depresija, seks, droge i tragedije: Težak život problematične pop legende

Foto: Press

GEORGE MICHAEL bio je legenda. Iako smo ga posljednjih desetak godina u medijima češće viđali zbog zdravstvenih tegoba i problema s drogom, bio je i ostao neupitna glazbena veličina.

Kao što je to slučaj i s mnogim drugim glazbenicima čija se karijera protezala kroz desetljeća i Michaela je bilo lako uzimati zdravo za gotovo. Tim više jer njegovi posljednji uistinu veliki hitovi bili su oni s početka dvijetisućitih, a pop scena posebno je nezahvalno mjesto za sredovječne idole osamdesetih i devedesetih.

No, legende ostaju legende, a George Michael nesumnjivo je u tom društvu.

I dok o njegovom glazbenom opusu najbolje govore pjesme, njegov boravak u tabloidima prečesto se svodio na incident u javnom WC-u i probleme s drogom. No, da bismo barem malo bolje shvatili njegove česte izlete u ono što bi neki nazvali "problematičnim ponašanjem", valja se pozabaviti i onim što je do toga dovelo.

A Michael je, kao i svi drugi, imao mnogo teških trenutka koji su bez sumnje ostavili dubok trag na njemu.

1997.: U kratkom vremenu izgubio je i majku i ljubavnika

Michael se godinama borio s depresijom nakon što je u razmaku od tri godine izgubio ljubavnika Anselma Feleppa i majku Lesley Angold. Feleppa je preminuo od komplikacija povezanih s AIDS-om.

"Borio sam se s teškom depresijom nakon smrti majke. Izgubiti majku i ljubavnika u razmaku od tri godine teško je", rekao je za The Independent.

U intervjuu za The Guardian 2005. je izjavio: "Bilo je to 12 godina depresije, straha i hrpe drugih sranja. Nakon smrti majke bio sam jako blizu tome da odustanem od života. Imao sam taj snažan osjećaj da su najbolji dani iza mene. Kunem vam se, osjećao sam se kao da sam proklet. Nisam mogao vjerovati koliko je toga odjednom Bog odlučio natovariti na mene. Bilo je previše smrti oko mene".

1998.: Uhićenje na Beverly Hillsu

Još od tinejdžerskih dana, Michael je vodio tešku borbu sa svojom seksualnošću. Iako je prijateljima rekao da je biseksualac, dugo je vremena lagao samog sebe i pretvarao se da može imati odnose sa ženama, a nakon raspada Whama! znao je da je gay, a ne biseksualac i to ga je deprimiralo jer to nije mogao otvoreno priznati već je dugo krio svoju tajnu što ga polagano uništavalo.

Da stvar bude gora, iz ormara je izašao na najgori mogući način - uz skandale i medijske napise.

Naime, 1998. uhićen je zbog "nedoličnog ponašanja" nakon što ga je policajac u civilu namamio u javni WC i uhitio ga. Bio je prisiljen priznati da je homoseksualac.

"Iz nekog čudnog razloga moj gay život nije postao lakši mojim priznanjem. Dogodilo se upravo suprotno. Mediji su uživali u tome da sam prije imao hetero publiku i naumili su to uništiti. Neke muškarce frustriralo je što njihove djevojke još uvijek vjeruju da George Michael samo nije pronašao pravu djevojku za sebe. Uzgred rečeno, to je ono što mnogi članovi moje šire obitelji još uvijek misle", rekao je za BBC 2014.

Još kao mlad upuštao se u seks sa strancima, a Piersu Morganu priznao je da je u samo sedam godina promijenio više od 500 seksualnih partnera.

Skrivanje seksualnosti ostavilo je trag na njemu jer pokušavao je zaštititi majku: "Bio sam previše nezreo da shvatim koliko toga žrtvujem. Morate shvatiti koliko sam volio svoju obitelj i da je AIDS bio neodvojiv od gayeva tijekom osamdesetih i devedesetih. Barem što se roditelja tiče. Moja majka tad je još uvijek bila živa i za nju bi bila noćna mora da svakog dana mora razmišljati čemu sam izložen".

2006., 2008. i 2010.: Uhićenja zbog droge

U listopadu 2006. Michael je uhićen zbog posjedovanja marihuane (iako je imao problema i s crackom). Ranije te godine također je uhićen pod sumnjom da je nadrogiran nakon što ga je policija zatekla kako drijema u svom autu. Dva mjeseca nakon tog incidenta, svojim je Range Roverom oštetio je tri vozila svojih susjeda. U srpnju 2010. vraćajući se s gay pridea, uhićen je nakon što se autom zabio u izlog trgovine, a kasnije je optužen i zbog posjedovanja marihuane i vožnje u pijanom stanju.

Nakon što je priznao krivnju, Michael je osuđen na osam tjedan zatvora, dobio je kaznu i zabranu upravljanja motornim vozilima na period od pet godina.

"Shvatio sam da je problem u meni. To me potreslo i shvatio sam da živim u zabludi. Nakon nesreće krenuo sam na liječenje i dva tjedna detoksikacije što nitko nije znao. Sve je to iza mene. Stvarno jest", rekao je u jednom intervjuu.

2011. i 2013.: Problemi sa zdravljem

U listopadu 2011. Michael je morao prekinuti europsku turneju nakon što se razbolio. Primljen je u bečku bolnicu s upalom pluća i završio je na intenzivnoj njezi. Nakon što je pušten iz bolnice, dao je izjavu i otkrio da su liječnici morali obaviti traheotomiju.

"Ovo me skoro ubilo. Na podsvjesnom nivou bilo je zastrašujuće i vjerojatno se nikada više neću osjećati sigurno. No, osjećao sam i krivnju zbog obitelji i prijatelja jer tjednima nisu znali hoću li se izvući ili ne. Da se to dogodilo mojim sestrama, to bi me uništilo", rekao je.

Tijekom 2013. zadobio je teške ozljede glave nakon što je ispao iz jurećeg vozila. Hitno je prevezen u bolnicu gdje je proveo dva tjedna, a kasnije je snimljen s golemim ožiljkom na glavi.

Kao i mnogo puta prije, često se znao povlačiti u osamu. On i njegov partner Fadi Fawaz viđeni su u rujnu prošle godine nakon čega je rijetko viđan u javnosti, a na Božić 2016. preminuo je od zatajenja srca. U službenom priopćenju stoji: "S velikom tugom potvrđujemo da je naš voljeni sin, brat i prijatelj George preminuo u svom domu tijekom Božića. Obitelj vas moli da poštujete njihovu privatnost u ovim teškim trenucima".

Pročitajte više