Disney smijenio kontroverznog izvršnog direktora i vratio starog - iz mirovine

Foto: EPA

BOB IGER vraća se u Disney kao izvršni direktor, manje od godinu dana nakon što umirovljen. Novi-stari CEO pristao je obavljati funkciju sljedeće dvije godine, a zamijenit će Boba Chapeka, koji je dužnost preuzeo u veljači 2020. godine, kada je pandemija pogodila poslovanje.

"Zahvaljujemo Bobu Chapeku na službi Disneyju tijekom njegove duge karijere, uključujući upravljanje tvrtkom kroz dosad neviđene izazove pandemije", izjavila je Susan Arnold, predsjednica Upravnog odbora Disneyja, te dodala:

"Upravni odbor je zaključio da, s obzirom na to da Disney ulazi u sve složeniji period transformacije industrije, Bob Iger ima jedinstvenu poziciju za vođenje tvrtke kroz ovaj ključni period."

Iger: Optimističan sam

Iger je rekao kako je oduševljen jer mu je tvrtka ponovo ponudila mjesto izvršnog direktora, naglasivši kako je "duboko počašćen jer su me pozvali da vodim tako izvanredan tim".

"Ja sam optimist i, ako sam jednu stvar naučio iz godina rada u Disneyju, to je da čak i suočeni s neizvjesnošću, a možda i s krizom, naši zaposlenici i glumci uvijek postignu nemoguće", rekao je Iger u pismu zaposlenicima, prenosi Reuters.

Iger je napustio Disney dok je tvrtka vodila bitku protiv glavnog rivala Netflixa u "ratovima" za streaming. Tijekom njegovog mandata Disney je napravio nekoliko ključnih kupnji, uključujući Pixar Animation Studios, Marvel Entertainment i 21st Century Fox, i povećao svoju tržišnu kapitalizaciju pet puta.

Zašto je uprava smijenila Chapeka?

Na temelju izjave koju je izdao Disney čini se da je Upravni odbor otpustio Boba Chapeka s njegove pozicije izvršnog direktora. S obzirom na to da se tvrtka obratila Bobu Igeru za kratkoročni ugovor, prema kojem će on čak obučiti vlastitog nasljednika, čini se da je postojala želja da se sadašnji izvršni direktor brzo smijeni.

Moguće je da su tomu doprinijele neke njegove nepopularne nedavne odluke. Prije samo nekoliko tjedana sada već bivši CEO uveo je otpuštanja, zamrzavanje zapošljavanja i stroga smanjenja troškova koja su čak uključivala i poslovne sastanke ograničene na virtualne pozive.

Nakon što ga je Chapek zamijenio, Iger je isprva ostao na mjestu predsjednika odbora do kraja 2021., a za to vrijeme se navodno nisu uspjeli složiti ni dogovoriti o mnogim ključnim odlukama. To je bilo unatoč tome što je Iger prvotno, kada je Chapek preuzeo posao, rekao da ne može "zamisliti bolju osobu koja bi me naslijedila".

Chapek se nikad nije sviđao velikom dijelu javnosti, a čak su ga izviždali na njegovoj vlastitoj prezentaciji na D23 Expu, a svi znakovi upućuju na to da je isto mišljenje vladalo i unutar tvrtke. 

Najgori potezi Boba Chapeka kao izvršnog direktora Disneyja

Chapek je odlučio preseliti tvrtku iz Kalifornije na Floridu, zbog smanjenih troškova nekretnina, a zauzvrat je očekivao i da će se tisuće zaposlenika odjednom preseliti. Plan premještanja oko dvije tisuće zaposlenika trebao je biti dovršen do početka 2023., ali je ipak morao biti odgođen do 2026.

Osim toga, Disney nije imao odgovor na floridski zakon "Nemoj reći gej", kojim se javnim školama nastojalo zabraniti spominjanje rodnog identiteta ili seksualnih orijentacija. To je čak dovelo do odlaska mnogih zaposlenika, a dok je Chapek šutio, Iger je govorio protiv njega nazivajući to pitanjem "ispravnog i pogrešnog".

Važno je spomenuti i debakl sa Scarlett Johansson, kada je glumica Crne udovice tužila Disney zbog emitiranja filma tijekom pandemije, zbog čega je izgubila milijune zbog smanjenja posjeta kinima u tom periodu. To je na kraju riješeno dogovorom prema kojem je glumica dobila nagodbu.

Razočarali investitore: Disney izgubio 1.5 milijardi u četiri mjeseca

Disney je ovog mjeseca razočarao investitore izvještajem o zaradi, koji je pokazao sve veće gubitke platforme za streaming Disney+. Streaming je izgubio skoro 1.5 milijardi dolara u posljednja četiri mjeseca, što je više od duplo u odnosu na gubitak prethodne godine, čime je zasjenio i povećan broj pretplatnika. 

Platforma tek treba početi s ostvarivanjem profita od svog pokretanja 2019. godine. Disney je rekao da očekuje da će Disney+ postati profitabilan u 2024. godini, prenosi Reuters.

Pročitajte više