Divan prizor: Red ispred dućana u kojem se kupuju pokloni izbjeglicama

Foto: Alex Green/HelpRefugees.org

VELIKA gužva stvorila se ispred londonskog dućana Choose Love unatoč zimi. No za razliku od tisuća posjetitelja drugih dućana diljem centra Londona, ovi kupci nisu tražili Black Friday popuste, nego su čekali u redu da kupe poklon izbjeglicama.

Dućan u ulici Carnaby otvorila je udruga Help Refugees, a u njemu se mogu kupiti potrepštine za migrante poput vreća za spavanje, deka i solarnih lampi, piše The Guardian.

"Kad pogledate statistiku o tome koliko novca se potroši na Black Friday i usporedite to s potrebama u svijetu, poprilično je šokantno", rekao je šef dobrotvorne udruge Help Refugees. "Samo smo željeli pokazati da postoji i drugi pogled na konzumerizam i drugi pogled na Black Friday."

Dućan je podijeljen na tri sekcije, a svaka istražuje različite faze izbjegličkog putovanja: preživljavanje, sklonište i budućnost.

Osim predmeta, kupci mogu migrantskim obiteljima pružiti i pravnu pomoć, pomoći im u ujedinjavanju s drugim članovima obitelji i slično.

Ovo je druga godina da Help Refugees otvara dućan u Londonu, a ove godine sličan je otvoren i u New Yorku.

Prošle godine, dućan u Londonu i njegov online ekvivalent prikupili su 750 tisuća funti, što je osiguralo 800 tisuća obroka, 3556 noćenja i 25 tisuća zimskih predmeta za odrasle.

"Ne trebam ništa za sebe, moja obitelj i ja ne trebamo više stvari. Želimo potrošiti novac na nešto bolje, nešto potpunije i nešto zbog čega ćemo se osjećati bolje", rekla je Holly Blake, koja je čekala u redu.

Pročitajte više