Divni prizori s potezanja Mrduje: Zagrepčanin Karlo zaprosio je Bračanku Maju

Foto/Video: Lukrecija Žderić/Index

NAKON dvije godine pauze vratila se najdraža manifestacija stanovnicima Brača i Šolte. Od davne 2008. svake godine Bračani i Šoltani potežu Mrduju, mali otok smješten u Splitskim vratima. Ova prijateljska igra počiva na legendi koja kaže da se Bračani i Šoltani nisu mogli dogovoriti čiji je otočić pa su ga zavezali i potezali svatko na svoju stranu. Konop je, prema legendi, puknuo i rezultat je ostao neriješen. 

"Evo nas na prekrasnom, jedinstvenom, svjetskom, unikatnom događaju. Vidjet ćemo kome će ove godine pripasti, Šoltanima ili Bračanima. Limena glazba, veselje, šušur... Oni koji nisu tu puno su toga propustili", rekla je za Index Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, prije potezanja Mrduje. 

 

Prva prosidba na manifestaciji

Jedan mladi par ovogodišnje potezanje Mrduje pamtit će po nečemu predivnom. Ove se godine prvi put na ovoj manifestaciji dogodila i javna prosidba - Zagrepčanin Karlo zaprosio je Bračanku Maju. 

Prije potezanja Mrduje stanovnicima i načelnicima postavljali smo pitanje kome će ove godine pripasti pobjeda. "Kome će ići? A gdje ste sada? Na Braču. Braču će pripasti kao i lani. Ja znam da kolega načelnik Cecić priželjkuje pobjedu. S obzirom na to da ćemo vrlo brzo graditi i tunel ispod mora, Mrduja će biti i njihova i naša. Svačija", kazao je Frane Lozić, načelnik Općine Milna. 

Načelnik Šolte Nikola Cecić-Karuzić uistinu priželjkuje pobjedu. "Toliko smo se pripremali da ove godine moramo pobijediti. Nadam se da hoćemo. Najvažnije od svega je povezivanje dva otoka, bez tunela, preko Mrduje", rekao je načelnik Šolte.

Potezanje Mrduje je događaj koji spaja stanovnike Brača i Šolte

Mišljenja Bračana i Šoltana o pobjedi također su bila podijeljena, ali su svi složni oko jednog - potezanje Mrduje je povezivanje stanovnika dva otoka. "Jedinstvo, zajedništvo... Svi smo isti, došli smo se tu provesti i zabaviti. Tu naš mentalitet dolazi do izražaja", rekla je Bračanka Ivana. 

Ni Domagoj iz Splita nije želio propustiti manifestaciju. On je priželjkivao pobjedu Šoltana, a na događaj je, našalio se, stigao "zato što se pije". 

Naposljetku, slavili su Bračani.

Pročitajte više