Dizajner iz hrvatskog susjedstva pokazao svoj iPhone 8 - i izgleda fantastično

Izvor: Gabor Balogh

NAJESEN se očekuje nova, osma iteracija najpopularnijeg pametnog telefona na svijetu, iPhonea. Budući da će se ove godine zaokružiti cijela dekada otkad je Steve Jobs predstavio prvi ovakav uređaj, očekivanja su velika.

Iako nas od premijere dijeli još nekih šest mjeseci, internet je već preplavljen prijedlozima i predviđanjima kako bi novi iPhone trebao izgledati i kakve bi sve funkcije mogao imati. Očekuje se kako će iPhone 8 (ili iPhone X, kako ga još zovu) biti u jednakoj mjeri revolucionaran kao i original iz 2007. godine te donijeti proširenu stvarnost (Augmented Reality) na velika vrata. Trenutno vrlo ograničena, no obećavajuća tehnologija trebala bi biti ključna komponenta ovog telefona, jer u Appleu navodno stotine ljudi rade na njenom razvoju.

Business Insider piše o jednom od koncepata koji je privukao širu pozornost, a dolazi iz bliskog nam susjedstva, Budimpešte. Djelo je Gabora Balogha, ondašnjeg dizajnera, čije se predviđanje vrlo lako može obistiniti. U svom se radu pozabavio upravo proširenom stvarnošću i u nekoliko fotografija pokazao kako će implementacija te tehnolgije izgledati u praksi.

Prije svega, valja istaknuti kako će iPhone 8 imati zaslon od ruba do ruba, uklanjanjući crne linije kakve je imao do sada. Zbog toga telefon izgleda veći, mada se Balogh zadržao u istim gabaritima kakve ima iPhone 7. Prikaz na ekranu je dinamičan i zavisi od pozadine u koju je usmjerena stražnja kamera.

Siri bi također profitirala implementacijom proširene stvarnosti jer bi njena korisnost još više došla do izražaja. Virtualna asistentica tako bi prepoznala mjesta ili građevine koje vas zanimaju te vam dala relevantne informacije na zaslonu uređaja.

Prava snaga proširene stvarnosti pokazala bi se u orijentaciji prilikom putovanja. Appleove ili Googleove karte, mada iznimno korisne, ponekad znaju biti neprecizne ili dati krive informacije. Proširena stvarnost koristila bi kameru za snimanje okoline i dodavanjem plave linije na zaslon točno uputila prema cilju.

Ikone na vrhu telefona nisu pretjerano praktične, a uklanjanjem rubova postale bi još teže dostpune. Balogh stoga predlaže da se aplikacije premjeste niže i smjeste odmah uz početnu tipku.

Još jedna korist koja bi se mogla dobiti upotrebom proširene stvarnosti su vjerodostojne zdravstvene aplikacije; bilo bi potrebno tek usmjeriti telefon k osobi za čiju se dobrobit zanimate i upitati Siri kakva je zdravlja.

iPhone 8 svoju će premijeru tradicionalno dočekati u rujnu ove godine i do tada će biti još mnogo informacija o njemu, koje se u krajnjoj liniji ne moraju pokazati točnima. No među njima bit će i onih koje će točno predvidjeti što nas očekuje; nadamo se kako su ove današnje na tom tragu.

Pročitajte više