Britanski DJ optužen za spolni odnos s 14-godišnjakinjom

Screenshot: YouTube

BRITANSKOG DJ-ja Tima Westwooda jedna žena je optužila da su imali seksualni odnos kad je ona imala samo 14 godina. Kaže da je Westwood u to vrijeme bio u svojim tridesetima te ga opisuje kao "predatora", piše BBC. 

U travnju je niz žena optužio Westwooda za predatorsko i neželjeno seksualno ponašanje i dodirivanje između 1992. i 2017. godine. Optužile su ga i za zlouporabu položaja u glazbenoj industriji. BBC News i Guardian istražili su priče deset žena koje su se javile nakon prvih otkrića. Neke od njih su rekle da su se susrele s Westwoodom kada su imale manje od 18 godina. Ovo su samo neke od njihovih priča.

Svjedočanstva žena prikazana u BBC-jevom dokumentarcu

Jedna kaže da je imala samo 14 godina kada se prvi put seksala s njim, a seks s 14-godišnjacima je ilegalan u Ujedinjenom Kraljevstvu. Druga kaže da je imala 16 godina kada je DJ, koji je tada bio u svojim 40-ima, započeo "kontroliranu vezu" s njom. Obje žene kažu da su te veze utjecale na njihovo mentalno zdravlje.

Druge dvije žene kažu da su bile u srednjim tinejdžerskim godinama kada ih je Westwood seksualno napao. Svjedočanstva ovih i drugih žena prikazana su u novom dokumentarcu BBC Newsa, a žene se međusobno ne poznaju. DJ odbacuje optužbe žena koje su uključene u prvu istragu BBC-ja i Guardiana. 

"Naš klijent potvrđuje da protiv njega nikada nije podnesena nikakva prijava, službeno ili neslužbeno, u vezi s tvrdnjama o nedoličnom ponašanju opisane prirode", rekao je glasnogovornik DJ-a. 

"Nisam pristala, ali nikad nisam ni rekla ne"

Žena koja kaže da je imala 14 godina kada se prvi put seksala s Westwoodom najmlađa je žrtva i kaže da ju je to iskustvo kasnije dovelo do toga da razmišlja o samoubojstvu. Prvi put ga je upoznala u klubu 1990. godine. Njezine prijateljice i ona su bile velike obožavateljice Westwooda i često su slušale njegov program na radiju, a poslije i dolazile na njegove nastupe.

"Westwood bi nas uvijek vidio i pustio bi nas unutra besplatno. Ponekad je dolazio i provjeravao uživamo li u nastupu. Tako je počelo", govori žena koja želi ostati anonimna u javnosti. Kaže da je DJ znao koliko je mlada jer ju je pitao za godine.

Prepričala je da su razmijenili brojeve telefona i da ju je jednom tražio da se nađu. Otišli su u njegov stan, gdje je ona pila sok, sjedili su i razgovarali. Poljubio ju je, ali nije stalo na tome.

"Nikad nisam pristala na seks, ali nikada nisam ni rekla ne, jednostavno sam se složila s tim. Nekako sam mislila da je to normalno, ali to je zato što nisam shvaćala ozbiljnost situacije. To nije bila veza i nije se radilo o ljubavi, to je bila samo stvar, i to stvar o kojoj se ne može raspravljati s bilo kim", rekla je ta žena. 

Lagao o svojoj dobi

Slična stvar se dogodila i s još jednom ženom imena Lydia, koja je u trenutku kada se seksala s DJ-jem imala 16 godina. On joj je, tvrdi, rekao da ima 27 godina iako je imao više od 40. Kaže da je seks bio uz pristanak, ali da nije izgledao kao zdrav seksualni odnos jer je ona bila tinejdžerica, a on odrastao muškarac. Tijekom 18 mjeseci, koliko je trajao njihov odnos, izolirao ju je od prijatelja i obitelji, kaže.

"Sve je kontrolirao. Imala sam kućni telefon, a on je tražio lozinku kako bi preslušavao moje poruke", kaže. Kada je DJ išao na putovanja, tražio bi da ona ide s njim jer ju nije želio ostaviti samu u kući. Lydia je u javnost izašla sa svojom pričom nakon što je prije dvije godine čula da je Westwood rekao da nikada nije imao neprikladan odnos s nekim mlađim od 18 godina.

Među deset žena koje su izašla s pričama o Westwoodu je i Emma, koja je čula poziv DJ-ja na radiju da traži mlade osobe koje će raditi u njegovom timu te se prijavila jer je htjela postati dio glazbenog svijeta. Kaže da nije gledala na Westwooda na seksualan način jer je bio 26 godina stariji od nje.

Jednog dana Westwood ju je, kaže, pokupio svojim automobilom ispred kuće i završili su u stanu jer joj je rekao da mora nešto pokupiti. Tamo su razgovarali o glazbi, a na povratku kući ju je poljubio.

"U autu smo, on se naginje brzo prema meni, kaže mi da mu se sviđam i zabije mi jezik u grlo", prepričava Emma. Kaže da mu je odgovorila da je zanima samo rad s njim, nakon čega je izbačena iz njegovog tima. 

Pokušao prisiliti 20-godišnjakinju na oralni seks

Sophie je također željela raditi u njegovom timu kada je imala 18 godina. Jedne noći ju je također odvezao u stan, ali kaže da se nije zabrinula zato što joj je bio šef. Kaže da je bila pijana i da se sjeća "određenih dijelova seksa koji su se događali, ali ne u potpunosti", ali da se sjeća da je taj seks bio neželjen. 

Talia, koja je tada imala 20 godina, završila je s Westwoodom u njegovoj hotelskoj sobi, gdje su se ljubili i on je skinuo odjeću sa sebe. Ona se nije skinula jer, kaže, nije se željela seksati ni raditi išta slično. 

"Stalno sam mu govorila 'ne, tek smo se upoznali, daj da samo razgovaramo'", rekla je te ispričala da ju je Westwood pokušavao natjerati na oralni seks, nakon čega je ona napustila hotelsku sobu.

"Osjećam kao da nisam trebala ići s njim i možda sam ja kriva što sam to učinila. U to vrijeme nisam znala da se to događa i drugim ženama, mislila sam da sam samo ja u pitanju", rekla je Thalia.

Pročitajte više