Istraživanje 1000 godina starog groba pokazalo da su neki Vikinzi bili nebinarni

Foto: Press

NOVO istraživanje pokazalo je da su Vikinzi, koje mnogi zamišljaju kao oličenje muževnosti, vjerojatno bili nebinarni. (Nebinarne osobe su one čiji se rodni identiteti ne uklapaju u raznolikost binarnih spolova - muških i ženskih, odnosno one se same ne identificiraju kao muško ili žensko.)

Pokazala je to, kako piše Guardian, moderna analiza groba u Finskoj, starog 1000 godina. Ovo istraživanje moglo bi nam dati novi pogled na rodne uloge u drevnim društvima te ukazati na to da su nebinarne osobe u to vrijeme bile ne samo prihvaćene, već da su postale cijenjeni članovi svojih zajednica. 

DNK analiza ostataka iz kasnog željeznog doba pokazala je da bi mogli pripadati nebinarnim osobama koje su imale visoki društveni status. 

Grob, koji je otkriven 1968., sadržavao je nakit i dijelove odjeće koji su ukazivali na to da pripadaju tipičnoj ženi tog doba, no uz njih su bili i mačevi, koji se obično povezuju s muškarcima. 

Desetljećima su istraživači pretpostavljali da su u grobu bila ili dva tijela, muško i žensko, ili da se radilo o ratnici, kakve su postojale u Finskoj u ranom srednjem vijeku, piše Guardian. 

DNK analiza pokazala je da se ipak radi o jednoj osobi koja je imala Klinefelterov sindrom, genetski poremećaj koji mogu imati samo muškarci. Ovaj sindrom, koji pogađa otprilike jednog od 660 muškaraca, događa se kad se muško dijete rodi s dodatnim X kromosomom, a može izazvati povećane grudi, manji penis i testise, nizak libido i neplodnost. 

Voditeljica istraživanja Ulla Moilanen objasnila je da ove karakteristike mogu značiti da osoba "moguće nije bila smatrana muškarcem ili ženom u ranoj srednjovjekovnoj zajednici", no da su "objekti koji su pokopani s njom dokaz da je bila ne samo prihvaćena, već i cijenjena i poštovana". 

U grobu su pronađeni meki kožni pokrivači te birana krzna koji ukazuju da je osobi iskazano veliko poštovanje. 

Pročitajte više