Događanja u Zagrebu koja ne želite propustiti ovoga ljeta

Foto: S. Cerić Kovačević

VRATILI ste se s mora i nedostaje vam provođenje ljetnih večeri na koncertima i druženjima s prijateljima? Ljeto u Zagrebu puno je događanja koja će vas oduševiti i imat ćete osjećaj kao da godišnji nikada nije ni prestao. Posvuda po gradu čekaju vas koncerti, bogate gastronomske ponude i umjetnost, pa ni jedan dan u tjednu nećete osjetiti dosadu.

Razigrane ulice

Dvadeset i peto izdanje našeg poznatog uličnog festivala Cest is d’Best ove se godine održava od 19. do 22. kolovoza. Ovaj multimedijalni festival izaziva oduševljenje među posjetiteljima, što ne čudi s obzirom na bogat program, pun glazbenih, likovnih i cirkuskih umjetnika, koji su raspoređeni na raznim lokacijama u gradu. Ples na svili, žongliranje, performansi, plesne radionice, yoga, koncerti i još mnogo toga čeka vas i ove godine po ulicama i trgovima Zagreba, koji će na četiri dana postati vesela i šarena pozornica.

Dok nestrpljivo čekate objavu ovogodišnjeg programa, možete pogledati što se sve događalo prošle godine na festivalu i pripremiti široki osmijeh, koji vam neće silaziti s lica dok uživate u ovogodišnjem Cest is d’Bestu.

Foto: S. Cerić Kovačević, TZGZ

Novo ruho starih prostora

Ideja projekta Okolo nisu samo oslikane fasade već i fotografske, svjetlosne ili zvučne instalacije koje podižu svijest o javnom prostoru i pružaju pogled na dosad nepoznate dijelove grada. Ako ste tijekom posljednjih nekoliko godina uočili oslikane stepenice prema Dolcu ili primijetili zanimljive ilustracije na zgradama, za njih su zaslužni neki od domaćih ili inozemnih umjetnika koji su surađivali na projektu i uljepšali nam grad.

Svi umjetnici koji u projektu sudjeluju interveniraju u gradsko tkivo u različito vrijeme i neovisno o ostalim intervencijama, pa je uvijek prisutan faktor novog i neočekivanog. Tako se otkrivaju i potencijali zanemarenih prostora, poziva se na interakciju i korištenje, ali i potragu za ostalim intervencijama otkrivajući Zagreb iznova. Okolo želi ljudima dati razlog da zastanu, iznenade se, promisle, a nekad da se jednostavno nasmiješe. Ove godine Okolo traje od 20. do 30. kolovoza i poziva vas da uđete u ovu interaktivnu galeriju na otvorenom i dobijete nova značenja javnoga prostora.

Foto: J. Duval, TZGZ

Ideja projekta pokazati je da umjetnost može dotaknuti i uljepšati svakodnevicu stanovnicima i posjetiteljima Zagreba, bilo to kistom, sprejem, biljkama ili minijaturama na pločniku. I ono najvažnije, pokazati kako se grad diže i živi u svim bojama i oblicima.

Klasična glazba u prekrasnom ambijentu

Scena Amadeo već 22. sezonu priprema koncerte u atriju galerije Klovićevih dvora. Tijekom kolovoza i rujna održat će se dvanaest koncerata klasične glazbe u izvedbi vrhunskih hrvatskih i inozemnih umjetnika. Naglasak je na mladim glazbenicima, koji izvode klasične, jazz i etno skladbe. Program otvara gitaristički Trio Elogio 17. kolovoza. U narednim danima moći ćete poslušati i perspektivne mlade hrvatske glazbenike, poput Aljoše Jurinića, Nine Ćorić i Maka Murtića.

I ove godine Scena Amadeo uključena je u akciju Korak u život koja pomaže nastavak akademskog obrazovanja za djecu bez odgovarajuće skrbi. Koncert kojim možete podržati ovu vrijednu akciju je nastup Ansambla LADO s Jazzianom Croaticom Borne Šercara. Svaki kupac karte za ovaj koncert, čiji prihod u potpunosti ide u humanitarne svrhe, dobit će na dar grafiku slikara Vatroslava Kuliša. Program traje do 10. rujna, a možete ga pregledati ovdje.

Čuvajmo jedni druge i pridržavajmo se mjera

I dalje je važno imati na umu epidemiološke mjere i pridržavati ih se. Pripazite na fizičku distancu, redovito perite ruke i dezinficirajte ih kako bismo svi mogli i dalje nastaviti uživati u ljetnoj ponudi Zagreba. Bilo to na koncertu ili u parku, čuvajmo jedni druge i zajedno radimo na tome da možemo i dalje posjećivati što više lijepih i zabavnih događaja u gradu.

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više