"Dogodilo se nešto čudno": U Hong Kongu otkazane projekcije horora Winnie the Pooh

Foto: Press

HOROR film Winnie the Pooh neće se prikazivati u Hong Kongu, rekao je distributer. Kina je odlučila da javne projekcije horor filma neće biti, što je izazvalo rasprave o cenzuri u tom gradu. Distributer filma, tvrtka Pillars Entertainment, objavio je na Facebooku da je premijera filma Winnie the Pooh: Blood and Honey otkazana u tom gradu.

Ured za administraciju filma, novina i članaka (OFNAA) rekao je za Reuters da su odluke o prikazivanju pojedinačnih filmova isključivo na kinima i da oni takve dogovore ne žele ni komentirati. Distributer je rekao da su ga obavijestili iz kina da ne mogu prikazati film prema predviđenom rasporedu, ali mu nisi detaljno objasnili tu odluku.

"Dogodilo se nešto misteriozno"

"Naravno, jako smo razočarani. Jednostavno je nevjerojatno da kina otkažu prikazivanje nakon što je dogovor već sklopljen", rekao je glasnogovornik Pillarsa Ray Fong. Horor je trebao biti prikazan u 32 kina diljem Hong Konga.

Redatelj Rhys Frake-Waterfield rekao je Reutersu da se dogodilo "nešto misteriozno". "Složili su se da će ga prikazivati, a zatim su neovisno, preko noći, svi došli do iste odluke da neće biti projekcije. To ne može biti slučajnost", rekao je Frake-Waterfield.

"Tvrde da je to zbog tehničkih razloga, ali tehničkog razloga nema. Film je prikazan u više od 4000 kinodvorana diljem svijeta. Ovih 30+ dvorana u Hong Kongu jedine su s problemima", dodao je.

Nije prvi put da zabranjuju prikazivanje filmova

Inače, reference na izvornu, obiteljsku verziju Winnieja the Pooha korištene su za prosvjed protiv predsjednika Xi Jinpinga posljednjih godina. Za mnoge stanovnike Hong Konga, lik medvjeda predstavlja humoristično prikazivanje predsjednika Kine, a kineski cenzori su ranije nakratko zabranili pretraživanje ovog animiranog lika na društvenim mrežama u zemlji. 

U Hong Kongu je 2021. godine na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje prikazivanje filmova koji "podržavaju, potiču i veličaju aktivnosti koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost". Dva su filma izbačena s međunarodnog filmskog festivala u Hong Kongu prošle godine nakon što nisu dobila odobrenje vlasti, a prije pet godina je odbijeno prikazivanje filma Christopher Robin jer se u njemu pojavljuje Winnie the Pooh.

Pročitajte više