Dok ekipa u fejk dresovima strahuje od kazni u Njemačkoj, ovo je splitski pazar

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

U Njemačkoj sutra počinje Europsko prvenstvo u nogometu, koje će trajati od 14. lipnja do 14. srpnja, a Nijemci su nedavno šokirali mnoge navijače najavom kako će ih policija moći kazniti zbog nošenja neoriginalnog dresa s čak pet tisuća eura po zakonu o zaštitnim znakovima. 

Njemačke vlasti navodno planiraju nasumične provjere na glavnim prometnim točkama i mjestima događanja kako bi suzbile krivotvorenu robu. Kopije su vrlo popularne na tržištu nogometnih dresova jer originali u službenim dućanima posljednjih godina dostižu astronomske cijene.

 

S druge strane, Hrvati očito nisu zabrinuti, niti imaju njemačke poglede na stvari. Stoga teško da je ikoga iznenadilo da je splitski pazar prepun lažnih dresova reprezentacije, koji se, naravno, prodaju po puno nižim cijenama od originalnih. Također teško da ikoga iznenađuje da se to događa iako je u Hrvatskoj kažnjivo prodavati neoriginalnu odjeću, premda ju nije kažnjivo nositi.

Od 70 do 150 eura za dres

Dresovi HNS-a koštaju od 70 do 150 eura, a njihove kopije, naravno, mnogo manje. Inače, svaki deseti mladi navijač svjesno kupuje krivotvorenu sportsku opremu, pokazalo je istraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo.

"Gubici su oko 851 milijuna eura na godišnjoj razini od prometa krivotvorenih proizvoda, što jest značajna šteta za industriju", rekla je za HRT Marija Šiša Hrlić, voditeljica Odjela za autorska i srodna prava te provedbu prava intelektualnog vlasništva u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.