Doktor liječi pacijente i u 98. godini, već se i njegov sin umirovio

Screenshot: YouTube

KADA je francuski liječnik Christian Chenay primio prvog pacijenta 1951., penicilin je bio najmoderniji lijek. 

Sada mu je 98 i još uvijek dva dana u tjednu u svojoj ambulanti prima pacijente, među kojima su neki koje liječi već desetljećima. 

Budući da nema zdravstvenih problema, čak ne nosi ni naočale tijekom pregleda, Chenay nije vidio ništa privlačno u umirovljenju. 

"Ako ste preko 60, već vas svrstavaju u starce. Jedan dan vam daju karte, drugi dan tombolu, treći sudoku.. I začas postanete potpuni idiot. Bolje mi je kao liječniku", kaže. U radnom danu primi 20 pacijenata. 

Prije nego što se počeo baviti obiteljskom medicinom, Chenay je specijalizirao radiologiju, a prije studija radio je kao zavarivač. Njegova ambulanta tehnološki ne izgleda kao iz 21. stoljeća, ima faks, ali ne i računalo. 

Naglašava kako je novost u njegovoj sedam stoljeća dugoj praksi pojava pacijenata koji se sami dijagnosticiraju preko interneta i onda mu dođu po lijekove. 

Prosječna dob umirovljenja francuskih liječnika je 67 godina. I Chenayjev sin, koji je također liječnik, već je odustao od posla i umirovio se, ali on to ne namjerava. 

"Ako cijeli dan sjedite i gledate televiziju, brzo zatupite."

Pročitajte više