Domaći reperi o Tramu 11: "Grozan album, ali potez Menarta još jadniji"

Foto: Press/Instagram/Dusko Jaramaz/Jurica Galoic/PIXSELL

NAKON što je Menart otkazao suradnju s Tramom 11 zbog kontroverznih stihova na albumu Jedan na jedan provjerili smo što o svemu misle drugi hrvatski reperi.

Album Jedan na jedan i potez Menarta za Index je prokomentirao reper Edo Maajka.

"Ne mislim da je tu riječ o cenzuri, mislim da je to samo poslovna politika izdavača koji se želi ograditi od tih pojedinih stavova na albumu koje je izgovorio General Woo. Situacija se odvija kao neki odličan PR za ovaj album i pogotovo za Wooa koji će ovim potezom Menarta postati nekakva ikona desnice", smatra Edo.

Otkrio je i što misli o stihovima koji su otpjevani u albumu koji je publika Trama 11 dugo čekala.

"Poslušao sam album. Mislim da nije ništa diskutabilno što se tiče Targeta, ali što se tiče Generala Wooa, on stvarno izbacuje neku mržnju prema drugačijima. Ima tu toga populizma, ima stvarno nepotrebnog na ovom albumu", rekao je.

Riđi Riđ, reper iz High5-a, imao je kratak komentar na situaciju.

"Mislim da je album grozan, a potez Menarta još jadniji", rekao je.

"Potez Menarta nema smisla, ovo je cenzura umjetnosti"

Reper Živac Maradona smatra da je riječ o cenzuri umjetnosti.

"Mislim da je ovdje riječ o cenzuri i da ovaj potez nema nikakvog smisla. Ovo je sumrak civilizacije gdje se već počinje cenzurirati umjetnost, što je dovoljan i jasan pokazatelj koliko je ovaj sistem na klimavim nogama i koliko se bori za svoj opstanak", kaže Živac za Index.

"Mislim da je ovo sramota, bez obzira na to slagali se vi s Tramom 11 ili ne, trebali bi svojim životom braniti njihovo pravo da iznesu svoje mišljenje jer sutra tako na tapetu možemo doći i ja i vi", dodaje. Album je preslušao i smatra da je riječ o kvalitetnom glazbenom uratku.

"Tu je definitivno riječ o kvalitetnoj glazbi, ljestvica je bila jako visoka jer su je oni od početka i postavili visoko. Svi su imali različita očekivanja od tog albuma, ali oni definitivno nisu razočarali. Za album nitko ne može reći da je razočaranje", smatra on.

"Ovo im je jako dobra reklama"

Marin Ivanović Stoka smatra da Tram 11 nije mogao dobiti bolju reklamu.

"Nered i ja, kad smo bili klinci u doba Tuđmana, htjeli smo izbaciti spot s likom Tuđmana i prve dame i zabranili su nam da taj spot ikad izađe, to nam je ispala najbolja reklama. Tad se počelo govoriti da je najbrutalniji album u povijesti hrvatske glazbe i da smo mi prvi koji se usuđuju spominjati Tuđmana. Tad smo se mi uzdigli, zvao nas je Željko Malnar i ostali... Tako da smatram da im je ovo jako dobra reklama, barem što se istomišljenika tiče", kaže nam Stoka.

Smatra da je potez diskografske kuće Menart nejasan.

"Jel' taj Menart znao kakav je to album, kakav si ti to izdavač kad ne poslušaš što objavljuješ? Pokazali su da su pod utjecajem politike jer, nakon što su objavili albuma Trama 11, glazbenika koje su dosad uvijek izdavali, povuku ga. Ma kakve su to gluposti, to je jako glup potez", smatra.

"Ne ulazim u to slažem li se ja s Woo-om, oni imaju svoje teme, ja svoje. Bih li ja to pisao - ne bih jer se bavim drugom tematikom, ali shvaćam osudu dijela javnosti. Naravno da ćeš uvijek nekoga uvrijediti kad nešto komentiraš i iznosiš svoje mišljenje, ali i dalje stoji da će im biti dobra reklama. Najslađe je ono što je zabranjeno. Naravno, mogli su to pametnije napraviti, jesu svakako. Među tim 'povrijeđenima' ima i njihove publike, dio slušatelja će sigurno izgubiti", zaključuje.

Pitali smo ga i što misli o samom albumu, u glazbenom smislu.

"Ma oni su začetnici hrvatskog hip-hopa, oni znaju što je dobar rap. Mi sad možemo raspravljati o tome sviđa li nam se više ono što su radili prije ili ovo sad, ali to ne znači da ovaj album nije kvalitetan. To je album aktualan u ovom trenutku. A treba naglasiti i ovo - tko smo mi da uopće komentiramo njihov rad, oni su Woo i Target, oni znaju što je dobar rap", naglašava Stoka.

"Ne mogu ulazit u poslovne odluke Menarta, a album nažalost još nisam uspio poslušati u komadu. Pokušao sam par puta, al' izgleda da sam potpuno izgubio strpljenje za domaći rap, sve me brzo ugnjavi. Čuo sam najavne singlove, i Uhićen mi je top. Jedino što mogu slušati u zadnje vrijeme su Hram iz Šibenika, uskoro im izlazi prvi album, velike velike preporuke", preporučio nam je kratko Saša Antić iz TBF-a.

Situaciju je prokomentirao i glazbeni kritičar Anđelo Jurkas.

"Svaka čast, Menart. Stop govoru mržnje, zatucanosti, ograničenosti i katastrofalno nepismenim "legendama". Nije doduše ni trebao bit objavljen, ali bolje ikad nego nikad. Album je povučen iz prodaje i prekinuta suradnja s karikaturama. Respekt na stavljanju stvari na svoje mjesto, makar s delayem. Ovo nije pitanje ljevica-desnica-centralno, već samo nedavanja prostora zlu. Jedan i jedan je nula. Dno dna", smatra on.

Menart ih ugasio, oni objavili da idu dalje samostalno

Podsjećamo, nakon burnih reakcija u javnosti na album Jedan na jedan, diskografska kuća Menart raskinula je ugovor s Tramom 11.

"Diskografska kuća Menart raskida ugovor s grupom Tram 11. Nedavno objavljeni album Jedan i jedan odlučili smo povući i iz fizičke prodaje te sa svih digitalnih streaming servisa.

Svjesni smo i žao nam je što je objava spomenutog albuma uvrijedila dio publike. To nam nikako nije bila namjera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenamjeran propust. Menart nikada nije podupirao nikakav oblik mržnje, već slobodu govora i različitosti.

Album Jedan i jedan objavili smo prvenstveno zbog uspješne dvadesetogodišnje suradnje s Tramom 11 te golemog interesa publike koji se pokazao najavom izlaska albuma Jedan i jedan. Menart posluje 25 godina i ponosni smo što je u našem katalogu široka lepeza glazbenika koji djeluju u svim glazbenim žanrovima", priopćili su.

Nakon toga Tram 11 je objavio da će album objaviti samostalno.

"Dragi naši prijatelji i fanovi, od danas Jedanajstica vozi neovisno. Javljamo vam da je naša izdavačka kuća s nama danas prekinula suradnju zbog velikog medijskog pritiska. Hvala im za ovih 20 godina suradnje, ali vrijeme je da Tram 11 ipak dalje nastavi sam. Od sada ćete naš album Jedan i jedan moći kupiti samo preko nas i naše buduće izdavačke kuće", objavili su na svojim profilima na društvenim mrežama.

Pročitajte više