Donosimo lokacije u Hrvatskoj koje su pravi mamac za posjet u jesen, evo i zašto

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Viator

JESEN uvijek pokazuje dobru kontru ljeti kao još bolja sezona za putovanja. I dalje vlada ugodno vrijeme, a za razliku od ljeta, manje su gužve. Doživljaj svih lokacija time postaje autentičniji, a poznato je i da su cijene pristupačnije nego ljeti.

Izdvojili smo nekoliko mjesta gdje se zaputiti za vikend-putovanje s prijateljima, partnerima ili obitelji, bilo da se samo želite odmaknuti od svakodnevice ili pokloniti nekome vrijeme i odličan provod.

Skriveni slap i aktivni turizam

Najpoznatija slavonska planina Papuk postaje sve popularnije odredište za posjet i to s razlogom. Okružena je stazama, gustim šumama, ali i jezerima, stoga ne iznenađuje zašto se naziva zelenim otokom nekadašnjeg Panonskog mora. Papuk je ujedno i UNESCO-ov svjetski geopark, a u jesen priroda pokazuje svoje najšarenije ruho upravo na toj lokaciji. 

Oni koji su željni predaha uvijek mogu doći vozilom do popularnog izletišta Jankovac koji se nalazi na 475 metara nadmorske visine. Nakon planinarenja ništa ne sjeda bolje od tople hrane, a ovo će potvrditi svaki planinar, zato Jankovac daje konkretnu planinarsku okrepu poput klasičnog graha i savijače od višanja. 

Do Jankovca se dolazi iz smjera Požege i Velike, a vozi se uzbrdo uz šumu. Jankovac je ujedno i dolina koja je proglašena park-šumom. Iako ima tek 200 metara širine i 500 duljine, na toj lokaciji krije se impresivni slap Skakavac. Nakon Plitvičkih jezera i Nacionalnog parka Krke, slap Skakavac spada u one još uvijek dovoljno skrivene “bisere” za sve posjetitelje koji su željni manje gužve i turista. 

Slap skakavac
Foto: Shutterstock

Slap je dugačak 38 metara te spada u glavni atrakciju kružne Grofove poučne staze. Opustite vaša čula uz žuborenje vode, pokoji potok i bogatu prirodnu oazu. Grofova staza je dobila i nagradu Hrvatske turističke zajednice kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske. 

Od 2016. godine na Jankovcu se može i voziti kanu u jednom od jankovačkih jezera kod planinarskog doma. U svaki stane do tri osobe te nije potrebno prethodno znanje.

Gastro ture na istoku zemlje

Putevi Slavonije i Baranje pružaju gastro-užitke kulena, paprikaša, gulaša, knedli, ali i domaćih vina i rakije. Za iskusiti što sve pruža istok Hrvatske i njihovi domaći proizvodi treba se odraditi tura krenuvši od malog mjesta Bošnjaci. Ovdje se može osjetiti miris slavonske tradicije sve do Iloka putevima vinske ceste. Iločka vinska ruta je drugačija od standardne ponude vinskih cesta jer ima gotovo sve vinarije koncentrirane na jednom mjestu. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U iločko-srijemskom vinogorju moguće je posjetiti vinograde i vidikovce te se ovdje nalazi odlikovani traminac koji se služio i na krunidbi kraljice Elizabete II. te druga vina poput graševine, pinota ili chardonnaya. Sugestija je da se kreće od poznatih Starih iločkih podruma dvorca Odescalchi, a moguće je organizirati i obilazak turističkim vlakićem te odraditi organizirane posjete i do 15-ak vinarija koji traju i nekoliko sati.

Nakon mnogih degustacija, toplih ili hladnih predjela, uvijek se sugerira da se zaokruži priča ukusnim jelom iz lokalnih restorana, a budući da je Dunav blizu, riječna riba je čest odabir. 

Bilo da putujete s društvom, uzimate vikend-bijeg ili darujete nekom putovanje kao poklon za rođendan, svaki roadtrip se može pretvoriti u pustolovinu ako imate dobro vozilo. Jesen pruža razne mogućnosti, a kako bi se iskoristile na kvalitetan način, LAST MINUTE rent a car daruje popust od 10 posto za sve najmove vozila do 23. listopada 2023., a detalje možete pronaći ovdje

Zabave i proslave počinju u dobrom društvu, a kako bi put do svih ovih lokacija bilo što jednostavniji i udobniji, LAST MINUTE rent a car osim popusta u listopadu nudi i mogućnost odabira bilo koje kategorije vozila. U svojoj floti imaju više od 2000 vozila te nude rezervaciju u svim većim gradovima u Hrvatskoj.

Morski opuštajući tretmani i izleti

Malo selo u Istri je zbog rijeke Mirne dobio naziv Kotli ili Kotle. Kotle su ujedno prirodna udubljenja u stijenama unutar kojih teče voda, a istarski kotli podsjećaju na turski Pamukkale te su prirodna atrakcija. Selo Kotli nalazi se u središtu Istre, a zbog svojih „prirodnih bazena“ postalo je omiljeno izletište Hrvata. Dobilo je nadimak “mali Pamukkale” po poznatom turističkom čudu, termalnim vodama u Turskoj. Selo Kotli smješteno je u blizini najmanjeg gradića Huma, a od Zagreba do ovog malog mjesta potrebno je samo dva i pol sata vožnje automobilom.

Selo je napušteno već 40-ak godina, no ovdje prolaze zaljubljenici u prirodu jer se tu nalazi ruta Staza sedam slapova koja je jedna od većih prirodnih atrakcija Istre i odlična je za aktivni odmor. 

Kotli u Istri
Foto: Shutterstock

Ova je regija ipak poznata kao regija najboljih pršuta, vina i maslinovog ulja stoga se tamo nalaze brojne konobe i smještajni kapaciteti koji nude najbolje lokalno, svježu jadransku ribu ili tjesteninu s tartufima kojima je sezona do prosinca. 

Hrvatska je bogata termomineralnom vodom, a Istra je poznata i po wellness tretmanima i stoga postaje sve češća relacija za opuštanje i bijeg od užurbanog života. Dugogodišnju tradicija wellness ponude podupiru objekti koji su otvoreni tijekom cijele godine. 

Sjeverozapadna Istra od Umaga do Novigrada krije vrhunske wellness centre u kojima ćete, osim mira, pronaći i posebno kreirane programe. Blizina mora, uređene šetnice i mediteranska klima pogoduju svakom posjetitelju, a wellness centri i hoteli su to iskoristili pružajući najbolje za odmor.

Za one koji ipak vole malo južnije krajeve i otoke, a da se s osobnim vozilom ne mora brinuti oko hvatanja trajekata, otok Pag je nesumnjivo bogat najrazličitijim atrakcijama koji će zadovoljiti svakoga. Smjestivši se nasred Jadrana, olakšava dolazak iz svih krajeva Hrvatske ili susjednih zemalja, a osim odlične gastronomije nudi bogatu uslugu. 

Osim posjeta gradu Pagu i njegovoj povijesnoj jezgri i čašćenja u obližnjoj konobi te uživanju u paškoj janjetini ili svježoj ribi, svakako je sugestija ako ste ljubitelji tjelovježbe i da se počastite i šetnjom jednom od staza Life on Mars, hrvatskoj dobitnici najljepše trail destinacije u Hrvatskoj. 

Pag
Foto: Shutterstock

Dovoljno je doći do Metajne, udaljene tek dvanaest kilometara od Novalje, imati odgovarajuću opremu i obuću te prema označenim rutama krenuti u neiscrpnu avanturu putevima Marsa, koji svoje kamene površine ogoljene burom i soli spaja s vizurama Velebita, mora te vijugavih uvala i plaža.

Sponzoriran sadržaj donose Index I Viator u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više