"Došlo je do pogreške, u drugi krug Dore umjesto Damira Kedže ide Jelena Vanjek"

PRVA emisija ovogodišnjeg natjecanja Dora 2011. predstavila je show u potpuno drugačijem ruhu i s novim konceptom koji će trajati sedam tjedana. Ukupno 24 natjecatelja, od kojih je većina potpuno nepoznata prosječnom Hrvatu, podijeljeno je u dvije skupine izvođača koji će se kroz emisije boriti za titulu pobjednika. U večerašnjoj emisiji odabrano je petero natjecatelja koji idu dalje, dok će za šestog kandidata publika glasovati tokom tjedna, a rezultati će biti objavljeni u sljedećoj emisiji.

Umjesto autorskih pjesama, natjecatelji ove godine izvode domaće i strane hitove, a za konačnog pobjednika napisat će se pjesma kojom će nas predstavljati na Eurosongu. Poput kakvog reality natjecanja, pjevače će komentirati tročlani žiri koji je večeras bio u sastavu: legendarna Gabi Novak te Milana Vlaović i Dino Jelusić. Žiri će se iz emisije u emisiju mijenjati, a njihovo mišljenje neće utjecati na ishod, jer o pobjedniku odlučuju isključivo glasovi gledatelja HRT-a.

Dalje idu Jelena Vanjek, Miro Tomić, Sabina Hebiri, Dora Benc i Jacques Houdek, Damira Kedžu pustili dalje "greškom"

Od 12 večerašnjih kandidata, prolazak dalje su osigurali Jelena Vanjek, Miro Tomić, Sabina Hebiri, Dora Benc i Jacques Houdek, koji je dobio najviše glasova publike. Iako je tijekom live emisije među pet imena natjecatelja koji idu dalje pročitano ono Damira Kedže umjesto Jelene Vanjek, HTV je naknadno izvijestio kako su Kedžu u drugi krug poslali "greškom".

"Tehničkom pogreškom nastalom pri računalnom zbrajanju glasova, među petero natjecatelja koji su se plasirali u treću emisiju naveden je Damir Kedžo umjesto Jelene Vanjek. Naknadno je ustanovljeno kako je u glasanju tijekom emisije Jelena Vanjek dobila više glasova od Damira Kedže, zasluživši time plasman među petero odabranih (koji će nastaviti natjecanje u trećoj emisiji). Hrvatska radiotelevizija iskreno žali i ispričava se zbog ove nenamjerne pogreške. Tijekom tjedna u svojem ćemo programu navesti Damira Kedžu među sedmero kandidata za koje se može glasovati do subote i od kojih će natjecatelj s najvećim brojem glasova nastaviti natjecanje", izvijestili su s HTV-a oko sat vremena nakon završetka prve live emisije ovogodišnje Dore.

Damir Kedžo: Tko radi, taj i griješi

"Greške se događaju. Tko radi, taj i griješi", komentirao je Damir Kedžo grešku nastalu tijekom računalnog zbrajanja glasova, a koja ga je prvo poslala u treću emisiju, a onda ipak vratila među sedmero kandidata koji će do sljedeće subote i sljedeće izravne emisije Dore strepiti za nastavak natjecanja.

Gledatelje upoznavali s nebitnim podacima poput kilaže i astrološkog podznaka natjecatelja

Iako je Dora do sad bila na glasu kao parada trasha, HRT niti ove godine nije uspio natjecanje podići na višu razinu. Osim što su doveli gomilu anonimusa od kojih većina uopće nema sluha, prisilili su gledatelje da prilikom predstavljanja slušaju njihove biografske podatke poput toga koliko se netko "proteže u visinu", koliko su natjecatelji teški, imaju li sinesteziju ili što su u podznaku. Ne treba niti spominjati da su obrade domaćih i stranih hitova bile jednostavno loše. Uz to su voditelji Aleksandar Kostadinov i Leona Paraminski, koja se prilično dobro snašla u ulozi voditeljice, pretjerano hvalili loše izvedbe pjevača što je dodatno iritiralo gledatelje koji i sami čuju da neki izvođači nemaju veze s glazbom. HTV je u svakom slučaju napravio ogroman propust i time što nije gledatelje upozorio da show nije za one s imalo sluha.

"Mislim da je bila vrlo pozitivna atmosfera, imali smo odlične kandidate, postigli smo multimedijalnost, svi su bili dobri i ja ne znam za koga bih se osobno odlučio", rekao je Aleksandar Kostadinov koji je zajedno sa Leonom Paraminski i Monikom Lelas vodio večerašnju Doru.

Kedžo pokušavao glumiti rokera

Prvi izvođač u večerašnjoj emisiji bio je Damir Kedžo, bivši pjevač prvog hrvatskog boy benda "Saša, Tin i Kedžo". On se predstavio u rokerskom izdanju pjesmom "Crazy Little Thing Called Love". Iako ga je žiri nahvalio da je imao "vrlo ekspresivan nastup", Kedžo se nije baš najbolje snašao u ovoj pjesmi. Glas mu je previše podrhtavao, a ono što je trebala biti koreografija, ispalo je kao nekontrolirano skakutanje po pozornici.

Studentica politologije, Ivana Brkašić do sad je nastupala na Dori kao prateći vokal, a ovog se puta predstavila pjesmom "Iznad oblaka" grupe Nola. Žiri ju je također nahvalio, no Ivanin nastup je bio prosječan, na trenutke pretjerano sladunjav.

Artemija upropastila pjesmu "Believe" od Cher

Artemija Stanić iz Makarske imala je jedan od najoriginalnijih nastupa na ovogodišnjoj Dori. Pokušala je otpjevati pjesmu "Believe" od Cher, no nije baš uspjela u tom naumu. S pjesmom se konstantno mučila i tonove koje je pogodila, mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Njen stajling je posebna priča, no s obzirom na to da su za ovogodišnju Doru natjecatelje oblačili hrvatski dizajneri, ne bi bilo u redu da nekog od njih uvrijedimo.

Jedan od mlađih natjecatelja večeras bio je 22-godišnji Miro Tomić. Za svoj je nastup odabrao "Prvi poljubac " grupe Film. Miro je ovu rokersku pjesmu izveo prestatično, jer se praktički nije micao od mikrofona, a dojam statičnosti i dosade pojačalo je odijelo koje nikako ne odgovara njegovim godinama niti pjesmi.

"Orkanske visove" u izvedbi Mile Soldatić rijetko tko mogao odslušati do kraja

Mila Soldatić još je jedna od originalnijih i osebujnih natjecateljica ovogodišnje Dore koja je zasigurno ostavila svoj pečat na publiku i žiri. Ona se na svaki mogući način potrudila pokazati da glazbu i pjevanje ima u malom prstu, jer radi kao profesorica glazbe i specijalizira pjevanje u Trstu. Tim svojim nastojanjem, ona je u potpunosti upropastila hit Kate Bush "Orkanski visovi" i probila uši slušateljima svojim isforsiranim klasičnim pjevanjem. Žiri je suzdržano komentirao da je "Mila imala svoj apstraktni stil koji se baš ne viđa na Dori".

Tina Vukov kojoj je ovo četvrti nastup na Dori, predstavila se pjesmom "S vremena na vrijeme". Iako ju je Milana Vlaović nahvalila da je "sjajna i talentirana", Tina je imala prilično velikih problema s pjesmom, vjerojatno zbog toga što je uzela prenizak tonalitet i nije mogla pogoditi gotovo niti jedan ton. Nije se pretjerano proslavila niti stajlingom, jer je bila u šljokicama doslovno od glave do pete.

Gabi rekla Mariju da je "tipična mlada osoba za curice"

Dubrovčanin Mario Sambrailo izveo je latino hit "Sway" Normana Gimbela. Svojim je nastupom zaista pokušao dočarati latino energiju pa je tako zavodljivo njihao bokovima, mahao rukama i gutao riječi pjesme. Žiri nije pretjerano impresionirao pa je tako Gabi Novak rekla da nije nikad prije čula za njega te da je on "tipična mlada osoba za curice".

Mlada Riječanka, Sabrina Hebiri, jedno je od rijetkih ugodnih iznenađenja na Dori 2011., Gibonnijevu "Temperu" izvela je vokalno odlično, no publiku i žiri najviše je dojmio način na koju ju je otpjevala. "Sabrina me stvarno ugodno iznenadila. Volim osobe koje s toliko emocija prilaze pjesmi", rekla je Gabi, a Dino se složio s njom: "Sabrina je iznijela bit glazbe u ovoj pjesmi, doprla je do svakog čovjeka koji ju je slušao".

Sabrina nije mogla sakriti oduševljenje nastupom i cijelom atmosferom na Dori. "Nisam očekivala da ću proći jer je bilo pjevača koji su svi bili sjajni, imali su odlične scenske nastupe i izvedbe, mislim da je nova koncepcija Dore bila pun pogodak", izjavila je Sabrina neposredno poslije natjecanja.

Jelena Vanjek obukla haljinu s perjem i oduševila nastupom

Studentica prava, Dora Benc otpjevala je pjesmu "This is The Life" Amy Macdonald. Njoj žiri nije našao veće zamjerke, osim one Milane Vlaović koja joj je rekla da je odabrala "hermetičnu pjesmu". "Unutar takve pjesme je teško biti ekspresivan, ali ti si to bila. Sve pohvale", rekla je supruga nogometaša Gorana Vlaovića, a Gabi joj je poručila da je vidi u "Eurovizijskim okvirima".

Jelena Vanjek nastupila je prošle godine na Dori sa svojom grupom Valungari. Ova živahna Dugoselčanka oduševila je izvedbom, ali i stajlingom. Obukla je raskošnu crnu haljinu s perjem te je na trenutke podsjećala na Josipu Lisac čiju je pjesmu "Gdje Dunav ljubi nebo" otpjevala. Za svoj je nastup dobila pohvale žirija. "Najveći kompliment ti je da si uzela pjesmu Josipe Lisac i napravila svoju vlastitu interpretaciju", rekla joj je Gabi, a ni Dino nije štedio na komplimentima: "Kad vidim Jelenu na pozornici, vidim pobjednicu Eurosonga".

Riječanka Valentina Briški odabrala je hit "Monday Morning" Melanie Fione. Vrckava 17-godišnjakinja nastupala je u kričavo žutoj haljini i od silnog skakutanja na pozornici ostajala bez daha što se odrazilo i na njeno pjevanje. Gabi joj je rekla da je "perspektivna, slatka i zgodna", a Dino je rekao da se "odlično snašla". "Mislim da ovdje nije pokazano sve što ovi mladi ljudi znaju, oni će nas još iznenaditi", zaključila je Milana.

Jacques Houdek "pomeo" konkurenciju

Šećer na kraju večerašnje parade trasha bio je Jacques Houdek koji je pokazao kako treba izgledati nastup profesionalnog pjevača. Nije jasno zašto nam HRT nije skratio muke i odmah proglasio Houdeka pobjednikom, jer su i glasovi publike pokazali da ih se njegova izvedba najviše dojmila. Jacques je odabrao pjesmu Parnog valjka "Molitva" te je otpjevao intonacijski točno i ekspresivno. "Nastup Jacquesa Houdeka ne treba previše komentirati, jer je on pravi profesionalac. Zvučalo je kao da je 'Molitva' njegova vlastita pjesma", rekao je Dino.

"Moram priznati kako mi je odlazak u nastavak natjecanja bio iznenađenje, kada su pročitali prva četiri kandidata nisam mogao biti siguran kako ću ja biti zadnji, peti, koji će ići dalje. U ovo sam ušao sa rizikom, kojega mi općenito nedostaje u hrvatskoj glazbi. Smatram da sam upravo sada spremniji nego ikada postati hrvatski predstavnik za pjesmu Eurovizije. Ova prva emisija bila mi je vatreno krštenje, osobita mi je čast što je večeras bilo najviše poziva upravo za mene, sada se ne bojim za dalje", kazao je nakon emisije popularni Jacques.

Za vrijeme brojanja glasova, nastupile su prošlogodišnje pobjednice Dore, grupa Feminnem. Nije jasno što je to bilo u zraku večeras, jer niti one nisu bile potpuno intonacijski usklađene i čulo se nekoliko "falševa". Unatoč tome, zvučale su bolje od većine večerašnjih kandidata. Možemo se samo nadati da će se u narednih šest emisija koliko je ostalo do kraja, neki od kandidata upjevati i pokazati da nisu slučajno zalutali u glazbeni show.

Pročitajte više