Dramski ansambl zagrebačkog HNK predstavit će se u petak na četiri pozornice

Foto: HNK

Dramski ansambl zagrebačkoga HNK predstavit će se u petak, 23. veljače, na četiri pozornice pa će tako predstava Sorry igrati u belgijskom gradu Liègeu, Enigmatske varijacije u Rijeci, Kad svijeće dogore putuje u Viroviticu, dok će zagrebačka publika moći pogledati Fafarikul.

Kako se ističe u priopćenju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, predstava Sorry, koja gostuje u belgijskom Théâtre de Liège, autorski je projekt Bobe Jelčića u kojemu glumci Drame HNK u Zagrebu i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu zajedno demonstriraju arhetipske priče o naizgled jednostavnim odnosima, društvenim pitanjima i svakodnevnim emocijama.

Predstava je nastala u sklopu projekta Prospero – prošireno kazalište, koji okuplja devet kazališta iz devet zemalja EU-a, među kojima se nalazi belgijsko kazalište Théâtre de Liège, u kojemu će drama zagrebačkoga HNK-a izvesti predstavu 23. i 24. ožujka. Glavnu ulogu tumači Jadranka Đokić.

Fafarikul je najnovija dramska predstava

Drama Enigmatske varijacije Éric-Emmanuela Schmitta u režiji Neve Rošić, nastala u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, triler je i ljubavna priča kroz koju nas vode likovi pisca i nobelovca te novinara, koje glume Aleksandar Cvjetković i Luka Dragić. Poput kakva psihološkog krimića, predstava otkriva ljubavni odnos svakoga od njih prema tajanstvenoj ženi, prema opisu na mrežnim stranicama riječkog HNK.

Dvadeseti Festival regionalnog teatra u Virovitici Virkas ugostit će predstavu Kad svijeće dogore, dramu režiranu prema romanu Sándora Máraia i adaptaciji Christophera Hamptona u režiji Branka Ivande te u koprodukciji s Teatrom Erato. Uloge tumače Zrinka Cvitešić, Goran Grgić i Siniša Popović.

Najnovija dramska predstava Fafarikul nastala prema zbirkama priča Đurđice Čilić Fafarikul i Novi kraj, koju je režirao Ivan Planinić, izvodi se u Tonskoj dvorani zagrebačkoga HNK-a s glumcima Darijom Lorenci Flatz, Živkom Anočićem, Vlastom Ramljak i Franjom Kuharom. Predstava je praizvedena 18. veljače.

Pročitajte više