Dresirani lešinari pomažu njemačkoj policiji u potrazi za mrtvim tijelima

IMA LI boljeg pomagača u traganju za mrtvim tijelima od ptice koja je stvorena za - pronalaženje leševa? Njemačka policija trenutno raspolaže s tri lešinara, a zovu se Sherlock, Miss Marple i Columbo, prenosi BBC.

Pernati detektivi trenutno su na obuci u ptičjem parku Walsrode, na sjeveru Njemačke. Njihov iznimno oštar vid i odličan njuh posve opravdavaju imena koja su im nadjenuta, pa se od njih očekuje zaista "detektivski posao". Iako se Sherlock ponekad bolje zabavlja na tlu, ptice su i dalje mnogo bolje i praktičnije od pasa, jer iz zraka pokrivaju mnogo veći teren, pogotovo kad se radi o teško pristupačnim područjima, npr. prekrivenim gustom vegetacijom.

Za pokaznu vježbu policija je iskoristila komad mrtvačkog pokrova iz mrtvačnice, kako bi ptice imale početni stimulans za potragu. Lešinari najviše vole rad u grupama, stoga su Sherlocku, koji je u početku bio sam, pribavili kolege iz austrijskog zoološkog vrta.

Do problema bi moglo doći ukoliko ptice nađu, a zatim počnu kljucati leš, no tu dolazi dresura. Rainer Herrmann, policijski službenik iz Hanovera, tvrdi kako će se lešinari pokazati kao bolja opcija od pasa, a već su ih kontaktirali i iz Austrije i Švicarske.

Pročitajte više