Ovo su glazbenici koji će nastupiti u Kataru

Foto: EPA

PJEVAČKE zvijezde Diplo, Kizz Daniel, Nora Fatehi, Trinidad Cardona i Calvin Harris predvode listu izvođača koji će zabavljati navijače na glavnoj pozornici Qatar 2022 FIFA Fan Festivala u Dohi.

"Navijači iz cijelog svijeta mogu očekivati ​​29 dana nogometa, glazbe, kulture i načina života, pravi festival nogometa", poručili su organizatori.

Pet međunarodnih, nagrađivanih glazbenika nastupit će na glavnoj pozornici Qatar 2022 FIFA Fan Festivala u Al Bidda Parku u Dohi kao dio postave FIFA Sounda. Amerikanac Diplo nastupa 22. studenog, Nigerijac Kizz Daniel dan kasnije, Kanađanka Nora Fatehi 29. studenog, Amerikanac Trinidad Cardona 1. prosinca, a Škot Calvin Harris 10. prosinca.

Na festivalu će nastupiti više od 20 vrhunskih zabavljača iz cijelog svijeta koji nastupaju na događaju.

"FIFA Festival navijača pružit će navijačima nove načine da proslave svoju zajedničku strast prema nogometu te će iskusiti najbolje u glazbi, zabavi, lokalnoj kulturi, hrani, igrama i životnom stilu u pravom festivalskom okruženju", poručili su iz FIFA-e.

Dua Lipa i Stewart odbili

Podsjetimo, britanska pjevačica Dua Lipa i pjevač Rod Stewart odbili su nastupiti u Kataru. Kružile su glasine o mogućem nastupu Due Lipe na Svjetskom prvenstvu, ali pop-zvijezda je to demantirala i iskoristila priliku da progovori o kršenju ljudskih prava u Kataru.

"Neću nastupati na Svjetskom prvenstvu u Kataru niti sam ikad bila uključena u bilo kakve pregovore oko nastupa. Bodrit ću Englesku izdaleka i radujem se posjetu Kataru kada ispuni sva obećanja o ljudskim pravima koja je dao kada je dobio pravo domaćinstva SP-a", napisala je na svom Instagram Storyju Dua Lipa.

Rod Stewart otkrio je pak u razgovoru za Sunday Times kako mu je ponuđena velika svota novca, više od milijun dolara, za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali je odbio jer smatra da nije prihvatljivo tamo nastupati.

"Prije 15 mjeseci ponuđeno mi je mnogo novca, preko milijun dolara, da nastupim ondje. Odbio sam ih. Nije u redu ići tamo. I Irance bi također trebalo isključiti iz svega, zbog opskrbe oružjem", rekao je 77-godišnji glazbenik.

Katar na udaru kritika

Pjevač se već duže vrijeme smatra LGBT+ saveznikom. Jedna od njegovih pjesama, The Killing of Georgie, koja je objavljena 1976. godine, govori o ubojstvu gej prijatelja, što je u to vrijeme bio rijedak primjer mainstream pjesme koja je govorila o iskustvu gej muškaraca.

Katar dobiva brojne kritike zbog kršenja ljudskih prava i odnosa prema LGBT+ osobama. Homoseksualnost je ilegalna u Kataru, a istospolne veze se kažnjavaju smrću.

Katarski veleposlanik SP-a Khalid Salman nedavno je izazvao bijes javnosti nakon što je opisao homoseksualce kao ljude s "oštećenim umovima", a homoseksualnost kao "haram" (nešto zabranjeno). "Svatko je dobrodošao u Katar, ali naša vjera i kultura neće se promijeniti zbog jednog prvenstva", kazao je.

Pročitajte više