Dubrovčani se vesele prvom gej baru: "Nikad mi kuća nije bila čišća nego nakon njih"

Foto: Ivona Butjer/Grgo Jelavic/PIXSELL

VIJEST da bi Dubrovnik već ove sezone trebao dobiti prvi gej bar odjeknula je Gradom i izazvala brojne reakcije.

Bar će biti smješten u Ulici Marojice Kaboge, koja izlazi na Stradun i koja je smještena u povijesnoj jezgri. Zasad se u dubrovačkoj javnosti naveliko priča o novom baru namijenjenom pripadnicima homoseksualne orijentacije, no detalji se ne otkrivaju.

Bar otvara ugostiteljski dvojac s bogatim iskustvom koji već ima jedan ugostiteljski objekt u povijesnoj jezgri Dubrovnika,. Ovaj novi bi trebao biti specifičniji, ali ipak, čini se, više usmjeren na turiste nego na lokalno stanovništvo.

Dubrovčanima ovakva vrsta turizma nije novost. Tako se, primjerice, na Lokrumu nalazi stjenovita plaža namijenjena nudistima koja je ujedno okarakterizirana i kao "gay friendly".

Rado se posjećuju i otok Kalamota, posebno nudistička plaža smještena na Donjem čelu. Inače, Kalamota ima i svoj "adults only" hotel. Vrijedi spomenuti kako je u Dubrovnik više puta uplovio i gej kruzer koji je svaki put doveo preko dvije tisuće turista koji su se zabavljali u gradu.

"Samo neka ne rade buku"

Predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović komentirajući prvi gej bar u Dubrovniku izjavio je kako to nije ništa novo nego pružanje ponude ciljanoj publici, na što vlasnici imaju pravo. Kako kaže, tako posluju i ostali ugostiteljski objekti u Dubrovniku.

"Grad je uvijek imao visoki postotak dolazaka gej turista, zna se kako je Lokrum jedno od omiljenih ljetovalište te populacije. Ne mislim da je to ništa loše za grad, pravo svakog ugostitelja je da sastavi ponudu za ciljanu publiku. To je kafić k'o kafić, neka bude dobar, neka ne bude problema s bukom i neka se poštuju gradski propisi", izjavio je Krstulović podsjećajući kako u samoj povijesnoj jezgri još uvijek živi nekolicina stanovnika i kako je potrebno pomiriti tu činjenicu s onom da je Dubrovnik destinacija, neovisno o kakvoj vrsti ugostiteljskih objekata se radi.

U prijevodu, jedni imaju pravo na zabavu, a drugi se imaju pravo odmoriti i spavati u miru, što visoki decibeli iz ugostiteljskih objekata tijekom sezone ponekad ne dopuštaju.

"Nikad mi kuća nije bila čišća nego nakon njih"

"Nikad mi kuća nije bila čišća nego nakon njih!" kaže nam privatna iznajmljivačica Katija Guljelmović koja turistima iznajmljuje vilu Soline u Župi dubrovačkoj. Uvjerenja je kako su gej turisti idealni gosti - uredni, pristojni i ljubazni. To joj, kaže, potvrđuje njeno iskustvo.

"Prije tri godine u vili koju suprug i ja iznajmljujemo imala sam grupu Amerikanaca, njih sedmero. I svi su bili gej. Mogu reći kako kuća nikada nije bolje mirisala i nije bila čišća nego iza njih. Inzistirali su na dnevnom čišćenju, što sam im ja i pružila, no za njima se nije imalo što očistiti. Sve je bilo čisto", kaže ova privatna iznajmljivačica.

Upravo iz tog razloga njen suprug i ona su oglasili svoju vilu na turističkim stranicama za gej populaciju.

"Kao iznajmljivačica gledam prvenstveno na posao i poštujem svačiji izbor, a otvaranje gej bara pozdravljam. Neka gej barova, neka ponude, oni su dobri gosti, galantni i pristojni", poručuje Guljelmović.

"Sigurno će dobro raditi"

Vlasnica turističke agencije Dominium travel i privatna iznajmljivačica Slavica Grkeš također pozdravlja otvaranje novog bara.

"Apsolutno podržavam bilo kakvu novu ponudu u Dubrovniku, bilo to za domaće ili u turističkom smislu. Drago mi je što se prepoznala i ta vrste potražnje i što je netko poduzetan uložio kapital i vrijeme kako bi stvorio novi proizvod odnosno ponudu. Sigurno će dobro raditi i privući neke ljude kojima je takav tip zabave presudan u odabiru destinacije u kojoj žele provesti svoj odmor", smatra Grkeš.

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević hrvatskoj javnosti je poznata kao pokretačica stranice OcijeniMe na kojoj su građani mogli ocjenjivati rad javnih službenika, a dubrovačkoj i kao velika pobornica ljudskih prava.

"Senzibilna sam na tu temu i kad god se ukaže prilika borim se protiv predrasuda. Drago mi je što će Dubrovnik dobiti jedno takvo mjesto, nadam se da će gej bar dobro raditi i želim mu svaku sreću. Još je to jedan korak ka Dubrovniku kao otvorenijem i boljem mjestu, gradu tolerancije kojom smo se dičili uvijek, a posebno u svojim najslavnijim vremenima", kaže Knežević. Jer, napominje, "Dubrovnik je grad u kojem je i sinagoga preživjela Drugi svjetski rat neoštećena".

Knežević tvrdi da nikada nije svjedočila nekom napadu na gej osobu u Dubrovniku niti je ikada dobila ponudu da bude braniteljica nekoj osobi koja je napadnuta temeljem seksualne orijentacije. No kaže da je svjedočila ružnim komentarima u nekim privatnim razgovorima.

"Svjedočila sam negativnim komentarima na račun osoba koje pripadaju toj skupini ljudi, iza njihovih leđa. Uvijek sam protestirala protiv toga. Ne zaboravimo da je u Dubrovniku jako malo ljudi javno obznanilo kako su gej", napominje Knežević.

Vijest je što se otvara tek sada

Domaći pripadnici gej populacije naglašavaju da nije vijest to što se otvara gej bar nego što se otvara tek sada. Poznato je kako su ih poznate svjetske destinacije u rangu s Dubrovnikom već otvorile. No ovaj potez svakako podržavaju, a i sami kažu kako će navratiti do novog objekta.

Prostor gej bara tek treba urediti, a uskoro bi se trebalo pristupiti radovima. Lokalno stanovništvo ovaj potez uglavnom pozdravlja, a u gradskim je kuloarima otvaranje posljednjih dana top tema. Vjeruje se i da će novi bar biti ugodno i sigurno mjesto okupljanja.

Kako su nam kazali iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, ne pamte kad se posljednji put u Dubrovniku dogodio bilo kakav incident ili napad temeljem mržnje prema homoseksualnim osobama i vjeruju kako će tako i ostati. Kako oni tako i sami građani.

Pročitajte više