Dva napuštena psa iz Broda ne mogu ni trenutka jedan bez drugog: Uhvati ih panika kad nisu skupa

Foto: Udruga Čarlijevi anđeli

"BEN i Nero, braća po sudbini ili prava braća ne znamo, ali toliku povezanost i ovisnost dva psa rijetko se susreće", napisala je slavonskobrodska udruga na Facebooku, opisujući dva psa koji su doslovno nerazdvojni. Tako Nero ne želi hodati na povodcu ako ne vidi Bena iza ili ispred sebe, zajedno jedu, zajedno spavaju...

Ono što se zna je to da su ostavljeni kao štenci iza Hitne pomoći u Brodu, odrastali su na cesti, potom su dovezeni u improvizirani azil na smetlištu Vijuš, gdje su bili na sajli i zatvoreni bez izlazaka. Tamo ih je zapazila jedna od volonterki Udruge Dubravka Kovačević.

"Ono sto sam ja saznala je da su napušteni još kao štenci i odrastali su zajedno, tako hodajući uglavnom oko toga Doma zdravlja, tražeći hranu i družeći se s dobronamjernim pacijentima. Naravno da nisu svi takvi, pa su nekima i zasmetali. Zvali su Komunalac i ovi su ih na sajli odvezli na Vijuš, iako su ti psi jako miroljubivi i navikli na slobodu. Zatvoreni su u boks na smetlištu, gdje su prve dvije noći zavijali. Tada su bili stari oko godinu dana... Na Vijušu su proveli kojih tri četiri mjeseca zajedno u boksu. Ono što je specifično za njih je da jedu, spavaju i šeću samo ako i onaj drugi to radi. Jedan drugoga brane i to je bio prvi problem kada su izvučeni s Vijuša na prvi privremeni smještaj. Bilo je još pasa i jedan je napao Bena, a Nero se odmah umiješao i zajedničkim snagama su psa malo i ozlijedili", ispričala nam je, dodavši da su prema ljudima i djeci dva psa potpuno miroljubiva.

S obzirom na to da je riječ o odraslim psima koje je inače teško udomiti, činjenica da ih se ne može razdvojiti dodatno komplicira situaciju. Dosad su promijenili tri smještaja, a trenutno su kod Igora Bratića.

"Razdvajanje ovih dvaju pasa će ići ne sporo, nego turbo sporo. Ako maknete jednog psa nastaje totalni kaos. Još bi smeđi nekako, polagano, ali crni ako nema smeđeg blizu, udara sa sobom u vrata u zid. Oni su super vani, igraju se, ali razdvojiti ih... Nakon 31 godine rada sa psima mogu potpisati da Bena i Neru ako razdvojite ili obojica ili jedan će uginuti. Ako jedan pije vodu, pije i drugi. Ako jedan spava, spava i drugi. Morali smo im staviti veliku posudu za vodu da stanu dvije glave unutra. Imaju dvije posude za hranu, ali jedu prvo iz jedne pa iz druge", opisao je Bratić.

Nakon toga odustali su od razdvajanja i nadaju se da će se naći dobra duša koja će udomiti Bena i Neru. Nažalost, volonteri udruge Čarlijevi anđeli su na izmaku snaga, neki kod kuće imaju i po 30 napuštenih pasa, a iznajmili su i halu u kojoj je njih još 20. Novi azil je izgrađen, no još nije u funkciji, a pitanje je i kad bi se to moglo dogoditi.

Ako želite duplu količinu ljubavi, Nero i Ben čekaju baš vas, a sve detalje možete naći na stranicama udruge Čarlijevi anđeli. 

Pročitajte više