Dvina Meler: U Gambiji ljudi preživljavaju sa šest kuna dnevno, željela sam im nekako pomoći

JEDNA od poznatih gošća na drugoj večeri Zadar Fashion Nightsa bila je i Dvina Meler, koja je ujedno pomagala i u organizaciji ovog događanja. Dok su Aleksandra Grdić i Stefany Hohnjec te Neven Ciganović zaduženi za modni dio, Dvina je organizatorica humanitarnog dijela programa predviđenog za treću, posljednju večer Zadar Fashion Nightsa. Nakon subotnjih revija održat se, naime, humanitarna aukcija odjeće i predmeta, a prihod će biti doniran za sirotište u Gambiji, u Africi. "Napravila sam dokumentarac kojim će biti otvorena treća večer, a moj nevjenčani suprug Darko Dovedan, koji sa mnom putuje svud po svijetu, napravio je fotografije iz Afrike koje zajednički doniramo za ovu akciju", kaže Dvina.

"Afrika mi je jedna od najdražih destinacija"

Pojasnila nam je i zašto je od svih siromašnih afričkih zemalja odabrala baš Gambiju: "Gambija je bila jedna od posljednjih država koje sam posjetila prije nekoliko mjeseci kad smo išli sve do Gvineje Bisau i nazad. Djeca tamo žive u strašnim uvjetima. Predsjednik grca u basnoslovnom bogatstvu, dok ostatak stanovništva preživljava sa šest kuna dnevno. Školovanje se plaća i puno obitelji jednostavno nema mogućnost pružiti svom djetetu ni neki najosnovniji oblik obrazovanja. Našlo se nekoliko volontera, koji djecu sklanjaju s ulice, da ne budu kriminalci, da se nekako zaustavi ta trgovina robljem. Izgradili su jednu ustanovu, ali im još uvijek fali puno financijskih sredstava i bilo kakve druge pomoći, u obliku knjiga, hrane, odjeće, da bi mogli pružiti kvalitetnu skrb i bolju budućnost što se tiče školovanja pružiti toj djeci. S obzirom da sam bila baš tamo na licu mjesta, u toj školi, razgovarala s tim volonterima i profesorima, jednostavno sam htjela nekako pomoći".

"Afrika mi je jedna od najdražih destinacija. Općenito je bogata kulturom. Bez obzira na nedostatak infrastrukture, ono što ona može pružiti ljudima je jedno neprocjenjivo iskustvo u smislu nekakvih kulturnih posebnosti i običaja naroda, njihove dobrodošlice... općenito su jako gostoljubljivi", priča Dvina, koja već planira nova putovanja: "Ide se u Južnu Ameriku - Venezuela, Brazil, Gvajana... dakle sjever Južne Amerike. To će biti krajem devetog mjeseca. Ići će sa mnom moj dečko Darko i još jedan dečko iz naše Udruge za promicanje kulture, kulturnih programa i prijateljstava među zemljama". Stefany, koja je s njom bila na posljednja dva velika putovanja, ovog puta ne ide sa njom, ali to ne znači da se u budućnosti neće opet zajedno uputiti u neku avanturu. Sve ovisi o tome kako će uspjeti uskladiti obveze.

"Želim se odmoriti, negdje leći, uz dobru knjigu"

Nekog velikog ljetnog odmora za Dvinu nema, jer se bacila u novinarske vode. Dosad je pisala putopise, a sad se odlučila ozbiljno uhvatiti posla pa piše za neke časopise, između ostalog i Playboy, a počela je i kao novinarka, kako kaže, "raditi neke zanimljive intervjue". Detalje zasad ipak ne želi otkrivati. Pitali smo je i je li jedna od onih koji ljeto vole provoditi na Zrću. Kaže kako to nije njen tip zabave i kako više voli mir. "Želim se odmoriti, negdje leći, uz dobru knjigu. Može biti dobro društvo pa se može malo i zatulumariti, ali neka ovakva masovna okupljanja i partyji kakve nudi Zrće meni nisu privlačni", kaže Dvina.

Pročitajte više