Ekipa sa Stojedinice pokreće novi radio: "Da je pravde, možda ne bismo morali ovako"

Foto: Karlo Klasić/Index

PRESTANAK emitiranja programa Radija 101 ostavio je prazninu u domaćem, a posebno u zagrebačkom radijskom eteru.

Iako Stojedinica u posljednjim godinama postojanja nije bila radijska sila kakvu poznajemo iz perioda kada je na Trg izvukla 120 tisuća nezadovoljnijih građana, koji su u studenom 1996. prosvjedovali protiv potencijalnog gubitka koncesije, činjenica jest da je ekipa Stojedinice tijekom godina stvorila temelje onoga što se počelo smatrati sadržajem kakav Zagreb zaslužuje i treba.

Međutim, u posljednjih petnaestak godina mnogo se toga razvodnilo, a u eteru su se pojavile mnoge verzije koje bismo mogli nazvati "Radio 101 light", dok je sama Stojedinica izgubila važnost i oštrinu koju je nekoć imala. To, u kombinaciji s promjenom u vodstvu Stojedinice i činjenicom da je radio kao platforma gubio u utrci s internetom da održi status mjesta na kojem voditelji i građani slobodno iskazuju svoja mišljenja, rezultiralo je tihim odlaskom jednog od zaštitnih znakova Zagreba u svibnju ove godine.

Tu u priču ulazi Radio Tvornica, nova radio stanica iza koje stoje jake bivše snage Stojedinice.

Nova priča u domaćem eteru

Tu su Ifka, Šaman i Renata Belc Krog, dok je direktor radija Daniel Berdais. Radi se o potpuno novoj priči u domaćem eteru i premda ćemo ih u početku slušati samo na streamu, radi se o ljudima koji itekako dobro znaju svoj posao, a sada, uz godine iskustva i želju da stvore nešto novo na temeljima onoga što je bilo kvalitetno, ponovo kreću u borbu za slušatelje.

"Da je pravde u Hrvatskoj, odnosno da smo svi jednaki i da imamo iste mogućnosti, možda sad ne bismo pokretali web radio, već bismo emitirali na FM-u", kažu nam odmah bivši stojediničari svjesni da je web radio ipak nešto drugo.

Njihov će sadržaj jednim dijelom biti vezan i za sam program Tvornice Kulture pa već tu možemo očekivati novu platformu za sve one mlade bendove koji redovito pune koncertne prostore dok ih domaće radio postaje istovremeno tretiraju kao da ne postoje. Osim što će učiniti sve da glazbeno izbjegnu sve one zamke formatiranog radija koji neprestano vrti parsto jednih te istih pjesama, možemo očekivati i voditeljske osvrte na dnevna događanja u glavnom gradu i ostatku Hrvatske.

Posjetili smo ih u njihovom novom prostoru (koji se još uvijek uređuje) da vidimo što nas očekuje od "starih novopridošlica" i hoćemo li napokon dobiti onu staru Stojedinicu koju smo toliko voljeli.

"Onakvu Stojedinicu kakvu pamtimo više nećemo nikad slušati, došla su neka nova vremena i nove okolnosti, ali ćemo mi nastojati zadržati taj duh koliko to bude moguće. Slogan nam je 'Radio bez kočnica' tako da nam je plan obrađivati sve teme moguće, i lijeve i desne i dati kritiku tamo gdje je treba dati", naglašavaju.

Glazbeni program kreće tijekom vikenda, a službeno ih možete slušati na streamu od sedam sati ujutro u ponedjeljak, 20. prosinca.

Naš razgovor s njima pogledajte u videu.

Pročitajte više