Elvis bi danas imao 77 godina: Na Gracelandu obilježavanje rođendana traje od četvrtka

NEPREŽALJENI kralj rock`n`rolla Elvis Presley umro je prije 35 godina, a da je poživio, danas bi slavio 77 rođendan. Osim što obožavatelji diljem svijeta obilježavaju njegov rođendan, središnja proslava je na imanju na kojem je "kralj" živio veći dio svog života - Gracelandu u Memphisu.

Obilježavanje Elvisova 77. rođendana počelo je još u četvrtak s nizom prigodnih događaja u njegovu bivšem domu. Glavni događaj je gospel koncert bivših članova J.D. Sumnera & the Stampsa koji su `70-ih bili njegovi prateći vokali. Svi obožavatelji koji su odlučili posjetiti Graceland na "kraljev" rođendan moći će J.D. Sumneru & the Stampsima postavljati pitanja o desetljeću rada s Elvisom. Osim koncerta i razgovora, danas će se i sjeći torta za kralja rock`n`rolla, a gradonačelnik Memphisa će ovu nedjelju proglasiti - Elvisovom.

Život i smrt kralja rock 'n' rolla

Kralj je rođen 8. siječnja 1935. godine u Mississippiju. Živio je u gradu Tupelo gdje je počeo svirati gitaru. Prvu gitaru roditelji su mu kupili već za 11. rođendan 1946. godine. Samo dvije godine kasnije s roditeljima se preselio u Memphis u Tennesseeju.Ljubav prema glazbi usadila mu je majka, a sa samo 18 godina Elvis je otišao u lokalni studio, snimio "My Happiness" i tada je sve počelo. Sljedeće godine s dvojicom glazbenika snimio je pjesmu "That's All Right" koja je završila na radijskim postajama te je trojac počeo dobivati glazbene angažmane. Zasvirali su u Memphisu i publika je poludjela za njihovom glazbom. Godinu dana kasnije dobio je prvi ugovor s diskografskom kućom te je 1956. godine izdao svoju prvu ploču "Heartbreak Hotel" u kultnom Nashvilleu.


Tada su uslijedila televizijska i radijska gostovanja, a obožavatelja sve više i više. Već 1956. Elvis je dobio i prvi album "Elvis Presley" koji je prodan u zlatnoj nakladi te snima svoj prvi film "Love Me Tender". Svoj dragi Graceland kupio je 1957. godine i tamo je živio do smrti. Baš kada mu se karijera počela vrtoglavu uspinjati, 1958. godine dobio je poziv za vojsku u kojoj je proveo 18 mjeseci. Tijekom 1959. godine upoznao je Priscillu kojom se oženio 1967. godine te su tek 1968. dobili kći Lisu Marie. Već na početku karijere postao je seks simbol, a ni nakon ženidbe njegov status kod pripadnica ženskog spola nije se promijenio. Tek 1960. godine održao svoj prvi nastup nakon povratka iz vojske, a te godine je dobio i svoj crni pojas u karateu.


Zanimljivo je kako je svoj prvi auto kupio tek 1970. godine, bio je to danas kultni Stutz Blackhawk. Svoj prvi Grammy dobio je 1975. godine za "How Great Thou Art" za najbolji inspiracijski nastup. Iste godine ozbiljno obolijeva te ima probleme s dijabetesom, gastritisom te mu droga postaje ozbiljan problem. Kako se nije mogao riješiti svoje ovisnosti, 1977. godine od posljedica droge dobiva srčani udar te četiri mjeseca kasnije pada u komu i umire na svom imanju Graceland pa 16. kolovoza 1977. godine obožavatelji iz svih krajeva dolaze na Graceland, kralj je mrtav.

Ipak, kralj u svojoj esenciji živi i danas, a njegove pjesme ne prestaju se puštati na radiju, u domovima, u klubovima te su često inspiracija i nekim novim "klincima". To ne treba ni čuditi, kralj je postao legenda još tijekom života, obarao je sve rekorde, u karijeri je objavio čak 97 ploča. Na vrhu top ljestvica proveo je nevjerojatnih 996 tjedana te nam u naslijeđe ostavio nevjerojatnu glazbu s inspiracijom, bluesom, nadom, nevjerojatnom emocijom.

Pročitajte više