Emir Kusturica snima novi film u Rusiji, tvrdi da nije od Putina tražio novac

Foto: EPA

Emir Kusturica je najavio retrospektivu svojih filmova u beogradskoj MTS dvorani, otkrivši pritom detalje o svom novom filmu Inženjer lakih šetnji, koji će snimati u Rusiji.

Redatelj je rekao kako na scenariju za spomenuti film radi već pet godina, a razlog za to je što je "strašno teško transformirati ideju Dostojevskog u vrijeme u kojem živimo", piše Politika. "U filmu koji se zove Inženjer lakih šetnji priča je o dobrom čovjeku čiji ga sudbinski put odvede do žene, čija sudbina je također teška, jer postaje prostitutka kako bi platila očeve dugove i bratovo liječenje", rekao je.

Kusturica je dodao da je razrješenje tog zapleta u peterostrukom ubojstvu koje obavi upravo inženjer, no on to ne uradi iz predumišljaja, te se također susretne s policajcem koji mu nabavi dvostruki identitet kako bi mogao u Sibiru nastaviti život s tom ženom. "Pošto ima duple dokumente, njegov dvojnik dobiva poziv i film završava tako što odlazi u rat u Ukrajinu, ni kriv ni dužan", rekao je redatelj.

Očekuje da će čitav film biti snimljen u Rusiji te da će on predstavljati njegov pogled koji je "duboko zapečaćen u srpsku filmsku, književnu i slikarsku tradiciju". Ranije ovog mjeseca, Kusturica se susreo s Vladimirom Putinom u Moskvi, gdje mu je govorio o tri filma na kojima planira raditi, među kojima je i Inženjer lakih šetnji, zatraživši njegovu podršku.

Kusturica je sada u razgovoru s novinarima rekao da Vladimir Putin nije njegov mecena i da on "nije čovjek koji vadi novac iz džepa". Dodao je da nije išao u Rusiju kako bi od ruskog predsjednika tražio novac, već da mu kaže da želi biti "dio novog svijeta koji se javlja u Euroaziji".

Pročitajte više