Englez u Hrvatskoj: Zašto neki hrvatski gradovi imaju samo jedan besmisleni semafor?

Screenshot: Facebook

"Hrvatska ne prestaje oduševljavati ni nakon 21 godinu. To je objašnjenje zašto nekoliko hrvatskih gradova ima samo jedan semafor, što se čini besmislenim. Ali ovo je Hrvatska", piše Paul Bradbury, Britanac koji već 13 godina živi na Hvaru, za portal Total Croatia News.

"Nakon što sam proputovao cijeli svijet i živio u Aziji, Europi i Africi, preselio se na otok bez kružnih tokova, semafora i liftova, 13 godina na Hvaru bilo je staloženo iskustvo. Na Hvaru zapravo postoji semafor koji radi u sezoni, kod tunela Pitve, no vožnja otokom bila je blažena i semafori i kružni tokovi postali su čudni koncepti, uglavnom vezani uz kopno.

Osim onog slučajnog semafora na putu za Blato na Korčuli. Sada mislim da znam zašto postoji. Nakon posjeta nekim hrvatskim prijateljima, koji grade yoga retreat u šumi u blizini Buzeta, svratili smo u grad na piće i obilazak. Na putu je Željko usporio zbog semafora koji je bljeskao žuto", piše Bradbury.

Any Istrian experts? This is allegedly the only traffic light in Buzet, and it owes its existence to the driving test requirement of having to go through a traffic light as part of the test. So the story goes, if there is no traffic light, then the test would have to be taken in Pazin. The light is on orange all the time, turning to red only when someone has a test. All other locals ignore the red and drive through. Can anyone confirm, tell.me more?

Posted by Paul Bradbury on Saturday, December 2, 2023

"Hrvatska, puna svojih čudesa"

"Ovo je jedini semafor u Buzetu i uvijek svijetli žuto. Pa, gotovo uvijek", rekao je Željko. Navodno se pali crveno samo kad netko polaže vozački jer je semafor dio ispita. Upućeni lokalci ignoriraju crveno jer znaju da je samo za probu.

"U protivnom se ne bi moglo polagati vozački ispit u Buzetu, nego bi ljudi morali ići u Pazin", dodao je Željko. Bradburyju je to zvučalo malo pretjerano, pa se oglasio na Facebooku da dobije potvrdu, a odaziv je bio popriličan, ponajviše iz susjednog Pazina.

"Isto u Pazinu, zbog autoškole", "I u Trilju", "I Ivanić-Grad", bili su neki od komentara. Bradbury je čak našao i medijsku potvrdu buzetskog semafora.

"Pitam se što bi se dogodilo da lokalna policija uhvati mještanina kako prolazi kroz crveno svjetlo na dan vozačkog ispita. Ah, Hrvatska, puna svojih čudesa…", zaključio je na kraju.

Pročitajte više