EU zabranjuje određene štetne kemikalije koje se nalaze u tinti za tetoviranje

Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKA Unija zabranila je oko 4.000 kemikalija, među kojima je i izopropanol alkohol, čest sastojak tinte za tetoviranje. Zabrane stupaju na snagu od 4. siječnja 2022. godine.

Regulacije EU koje se tiču kemikalija, poznate kao REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals – registracija, evaluacija, autorizacija i restrikcija kemikalija), a čija ažurirana verzija podrazumijeva spomenutu zabranu, usvojile su 2020. godine, kako ističe BBC, sve zemlje članice EU.

Ograničenje obuhvaća kemikalije koje izazivaju rak ili genetske mutacije i kemikalije koje su toksične za reprodukciju, kao i one koje izazivaju preosjetljivost i iritaciju kože. Cilj nije zabrana tetoviranja, već da boje koje se koriste za tetovaže i trajnu šminku budu sigurnije.

Zabrana se, dakle, ne odnosi na tetoviranje u boji u cijelosti niti na tintu za tetoviranje generalno, već na određene kemikalije. Zabranjenih kemikalija ima u proizvodima trajne šminke i sama zabrana ne odnosi se isključivo na tetovaže. Cilj je pronaći sigurnije alternative štetnim kemikalijama. 

Tattoo majstori smatraju da bi ova zabrana mogla otežati njihov rad sve dok alternative ne budu široko dostupne. 

Napomena: Članak je naknadno ispravljen zbog netočnih tvrdnji u prvobitnom tekstu u kojem se zabrana određenih kemikalija predstavila kao navodna zabrana tinte za tetoviranje.

Pročitajte više