Eurosong 2011: Pobijedio Azerbajdžan, Hrvatska najviše bodova dala Slovencima

AZERBAJDŽAN je pobjednik 56. Eurosonga s pjesmom "Running Scared". U prilično neizvjesnom glasovanju, zemlje su standardno davale najviše bodova svojim susjedima pa je tako Hrvatska dala sedam bodova BiH, osam Srbiji, deset pobjednicima Azerbajdžanu i dvanaest bodova smo dodijelili Slovencima. Od naših susjeda, najbolje se plasirala Bosna i Hercegovina koja je završila među prvih deset. Kladionice su predviđale da je apsolutni favorit natjecanja francuski pjevač  Amaury Vassili s pjesmom "Sognu", no mladi tenor nije donio pobjedu svojoj zemlji.

Finski predstavnik, Paradise Oskar probio je led i prvi stao na veličanstvenu pozornicu. Mladi je Finac nastupio s gitarom i svojom laganom baladom "Da Da Dam" osvojio srca brojnih gledateljica i gledatelja. Dino Merlin koji je nakon polufinalnog nastupa izjavio da je imao tremu, ovog puta je bio opušten i nasmijan te je još jednom zaradio veliki pljesak publike za pjesmu "Love In Rewind".

Evelina pjevala i gestikulirala znakovnim jezikom

Ljepuškasti Danci iz grupe "A Friend in London" otpjevali su svoju modernu baladu "New Tomorrow" u maniri pravog boy benda. Svojim su nježnim glasovima i nimalo energičnim nastupom uspavali gledatelje, a vjerojatno i same sebe. Evelina Sašenko iz Litve otpjevala je svoju laganu, lirsku pjesmu "C’est ma vie" istovremeno pokazujući rukama na znakovnom jeziku za što je dobila veliki aplauz.

Lijepa Mađarica, Kati Wolf, koju mediji u njenoj zemlji uspoređuju s Leonom Lewis, u kratkoj je plavoj haljinici izvela "What Abut My Dreams". Uz nju su bile atraktivni back vokali, a u sredini pjesme pridružilo im se troje plesača koji su se uglavnom bacali po bini. Irski blizanci koji su još u polufinalu dobili ovacije, ponovo su izveli svoj nastup u stilu trash SF filmova osamdesetih i pokazali da se Lady Gaga opravdano može bojati konkurencije iz Irske.

Estonka simpatična u ružičastoj haljinici

Gledatelji su večeras ponovo imali priliku uživati u nazalnom glasu Švedskog ljepotana, Erica Saadea i plesnom nastupu sa staklenim kockama. Estonska slatkica, Getter Jaani izgledala je simpatično u ružičastoj, kratkoj haljinici što se odlično uklapalo u njen zanimljivi performans na pozornici. Zahvaljujući dobrom vizualnom nastupu, gledatelji vjerojatno nisu primijetili da je svako malo fulala pokoji ton.

Grčki pjevač Loukas Giorkas koji izgledom, no ne i glasom, pomalo podsjeća na Rickyja Martina otpjevao je svoju pjesmu "Watch My Dance" uz vatromet i dramatični scenski nastup. Plavokosi Rus, Alexej Vorobjov, otpjevao je svoju pop pjesmu "Get You" i pokazao pjevački, a i ponešto plesačkog talenta. No najviše je pokazao kako frizura može ostati postojana i nakon trominutnog skakanja po pozornici.

Francuza s pozornice ispratio buran pljesak

Apsolutni favorit kladionica, mladi Francuz Amaury Vassili izveo je na korzičkom jeziku pjesmu "Sognu" i demonstrirao svoj raskošni pjevački talent. Najmlađi tenor na svijetu nije razočarao svoje navijače, a s pozornice ga je ispratio buran pljesak. Simpatični Talijan, Raphael Gualazzi otpjevao je zanimljivu pjesmu "Follia d’amore"s elementima jazza uz pratnju klavira i benda.

Lijepa Švicarka, Anna Rossinelli, očarala je jednostavnim nastupom u ružičastoj haljini te svojim jakim vokalom otpjevala "In Love for a While". Još jedan boy bend, "Blue" iz Velike Britanije izazvao je prilične kontroverze prije Eurosonga golišavim fotografijama, no na pozornici su pokazali da jednako dobro izgledaju i u odjeći, dok im glasovne mogućnosti nisu vrijedne spomena.

Mlada Lena pokazala da je zrela

Moldavski predstavnici "Zdob si Zdub" koji sebe nazivaju punkerima, svojim su maštovitim performansom i kostimima sa falusoidnim kapama oduševili publiku, no teško se oteti dojmu da nisu ni do koljena našem Letu 3. Mlada i simpatična Lena iz Njemačke imala je jedan od zanimljivijih nastupa večeras te se ističe kao zrelija izvođačica od mnogih, iskusnijih i starijih kolega na Eurosongu.

Veseli i rasplesani Rumunji korektno su izveli svoju pjesmu "Change" kojoj kladionice nisu davale pretjerano velike šanse. Lijepa Nadine Beiler iz Austrije pokazala je odlične glasovne mogućnosti, no ostavila je bolji dojam vizualnim nastupom, nego s dosadnjikavom pjesmom "The Secret Is Love".

Maja ponovo zablistala u metalnoj haljini

Elli i Nikki predstavili su Azerbajdžan simpatičnom pjesmicom "Running Scared" te su sladunjavim nastupom zasjenili loš vokalni dio. Atraktivna Slovenka, Maja Keuc, nije razočarala ni u finalu. Uz pratnju seksi plesačica, lijepa je 19-godišnjakinja zablistala u haljini od metala i odlično izvela svoju pjesmu "No One". Vatrena Španjolka, Lucia Perez, odlično je izgledala i nešto lošije pjevala, no publika joj je pljeskala još dugo nakon nastupa. Mika Newton iz Ukrajine svojim je izgledom pokušala dočarati anđela, u skladu s nazivom pjesme "Angel".

Lijepa Nina iz Srbije, pokazala je dobre glasovne mogućnosti što nije bilo teško uz simpatičnu pjesmu "Čaroban", a njenu je izvedbu zasjenila samo beskrajno iritantna, šarena pozadina na velikom ekranu. Gruzija se ove godine predstavila na nešto drukčiji način, jer je pop-rock bend "Eldrine" prilično neobičan odabir za Eurosong, kao i njihova žestoka pjesma "One More Day". Svakako dobrodošlo osvježenje.

Pročitajte više