Ovo su bili najveći skandali u povijesti Eurosonga. Za jedan zaslužna Doris Dragović

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U SVOJOJ 68-godišnjoj povijesti, Eurosong se nije ticao samo pjesama, već je natjecanje bilo platforma za kontroverze u rasponu od navodnog podmićivanja za glasove do političkih demonstracija na pozornici.

Jednom davno mogli ste glasati za svoju državu

Na prvom natjecanju za pjesmu Eurovizije 1956. svih sedam zemalja sudionica poslalo je po dva člana žirija u grad domaćin, Lugano u Švicarskoj, kako bi tajno glasovali. Žiriju je bilo dopušteno glasati za koju god zemlju žele, uključujući i vlastitu. Međutim, članovi žirija iz Luksemburga nisu mogli putovati pa je švicarskim državljanima bilo dopušteno glasati u njihovo ime. I pogodite tko je pobijedio na natjecanju? Švicarska, naravno!

Još jedan skandal s glasovanjem

Tijekom finala Eurosonga 2015. iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije su bili prezentirani samo glasovi publike umjesto uobičajene kombinacije glasova publike i žirija.

Izrael se odrekao vlastitog sudjelovanja

Godine 2000. izraelska grupa PingPong je na Eurosongu izvela pjesmu Be Happy. Prilikom nastupa mahali su izraelskim, ali i sirijskim zastavicama te su tako pozvali na mir, na šok mnogih u svojoj domovini. Izraelske javne vlasti su se odrekle vlastitog sudjelovanja, a na kraju se saznalo da su dvojica iz grupe bili novinari koji su pisali za novine Ma'ariv. Priznali su da su se na natjecanje prijavili iz šale. 

Član Måneskina je koristio drogu?

Kad je talijanski rock sastav Måneskin pobijedio na Eurosongu 2021., neki su mislili kako je pjevač Damiano David šmrkao kokain tijekom prijenosa uživo. Pjevača su uhvatile TV kamere kako se naginje nad stolom u zelenoj sobi i izgledalo je kao da šmrče drogu tijekom finala showa, što je potaknulo glasine o konzumiranju kokaina.

Zatim je Damiana drugi član benda gurnuo i brzo se uspravio. Kad su ga upitali da objasni svoje čudno ponašanje na konferenciji za novinare, David je zanijekao da je koristio drogu i rekao je da je "gledao dolje jer je gitarist Thomas Raggi razbio čašu".

Island kažnjen zbog isticanja zastave Palestine

Godine 2020. Eurosong nije održan zbog koronavirusa, a godinu dana ranije za skandal na Eurosongu pobrinula se grupa Hatari, koja je te godine predstavljala Island. U trenutku kad je obznanjeno da su osvojili 186 bodova od publike, članovi grupe pred kamerama su podigli zastavu Palestine. Zbog tog postupka svojih predstavnika, islandska televizija RÚV kažnjena je s 5000 eura. 

Diskvalificirana ruska predstavnica

Dvije godine ranije s natjecanja je diskvalificirana Julia Samojlova, koja je tada trebala predstavljati Rusiju. Međutim, ispostavilo se da je pjevačica 2015. godine, već nakon ruske okupacije, posjetila Krim, što je bilo protivno ukrajinskom zakonu.

Transrodna pjevačica primala prijetnje smrću

Kada je transrodna pjevačica Dana International pobijedila na Eurosongu 1998. s pjesmom Diva, mnogi su se pobunili. Najviše je smetala ortodoksnim Židovima, koji su prosvjedovali protiv nje. Pjevačica je primala i prijetnje smrću. 

Mislilo se kako će drag pjevačica biti previše kontroverzna, na kraju je pobijedila

Jedan od najpoznatijih pobjednika posljednjih godina bila je bradata drag izvođačica Conchita Wurst, koja je pobijedila 2014. predstavljajući Austriju. Izvođač, čije je pravo ime Tom Neuwirth, pobijedio je na natjecanju s 52 boda, unatoč početnim očekivanjima da će ta točka biti previše kontroverzna u socijalno konzervativnim zemljama.

Jordan odbio proglasiti pobjedu Izraela

Jordanska javna televizija je prenosila Eurosong 1978. godine, a kada je nastupao Izrael (odnosi tih zemalja nisu dobri), Jordan je odbio emitirati taj nastup - isključili su signal i umjesto toga prikazivali slike cvijeća. Jordan je odbio proglasiti pobjedu Izraela pa je objavio publici da je Belgija, koja je završila na drugom mjestu, pobjednik natjecanja. 

Pobjednica natjecanja je imala 13 godina

Godine 1986. pobjednica Eurosonga bila je 13-godišnja Sandra Kim, predstavnica Belgije, koja je otpjevala J'Aime La Vie. Ona je lagala organizatorima i rekla im da ima 15 godina. Nakon toga je EBU donio pravilo da na Eurosongu ne smiju nastupati mlađi od 16 godina, a od 2003. se održava i Junior Eurovizija. 

Poljubac predstavnice Finske s pratećom pjevačicom

Na Eurosongu 2013. u Malmou u Švedskoj nastupala je Krista Siegfrieds iz Finske s pjesmom Marry Me, a pjevačica se na pozornici pojavila u vjenčanici. Ona se tijekom nastupa poljubila s jednom od svojih pratećih pjevačica. Krista je u finalu završila na 24. mjestu sa samo 13 bodova. 

Doris prekršila pravila

Doris Dragović je nastupila 1999. u Jeruzalemu i otpjevala Mariju Magdalenu. U finalu je bila na četvrtom mjestu. Međutim, prije samog natjecanja izbio je skandal zbog kojeg se još uvijek priča da je Hrvatska kažnjena oduzimanjem bodova na kraju natjecanja. Zbog muških vokala koji se čuju u matrici, EBU je htio diskvalificirati Hrvatsku.

Ksenija Urličić rekla je da su to bile igre kojima se htjelo spriječiti da Hrvatska organizira Eurosong jubilarne 2000. godine.

Nizozemska izbačena 

Ove godine Eurosong je obilježilo sudjelovanje Izraela zbog čega su organizirani prosvjedi u Švedskoj, a zatim i izbacivanje Nizozemske.

U službenom objašnjenju organizatora navodi se da je Nizozemac jučer verbalno prijetio radnici produkcije Eurovizije na mjestu održavanja događaja. Europska radiodifuzna unija rekla je u priopćenju da u incidentu "nije sudjelovao ni jedan drugi izvođač ni član delegacije".

"Održavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurnog radnog okruženja za svo osoblje na natjecanju", dodali su. Mnogi su pomislili da je razlog izbacivanja Joostovo ponašanje prema predstavnici Izraela nakon press-konferencije, kada je pokrivao glavu zastavom da ga ne snime s njom - no EBU je to demantirao.

Pročitajte više