Evo što će HRT večeras prikazati umjesto filma s krađom Tuđmanovih kostiju

Foto: Press

HRT je s rasporeda ponovo uklonio film Koja je ovo država!, i drugi put zbog Tuđmanove obitelji. Film su prvi put sklonili s programa na godišnjicu smrti Franje Tuđmana, a danas su ga uklonili zbog sprovoda Miroslava Tuđmana.

Za večeras su na raspored stavili film Broj 55 koji je dobio dobre ocjene na IMDb-u i brojne nagrade.

Broj 55 je hrvatski ratni akcijski film redatelja Kristijana Milića iz 2014. godine, snimljen po istinitom događaju, a javnosti predstavljen kao prvi pravi akcijski film o Domovinskom ratu. 

Radnja filma temelji se na istinitom događaju uoči jeseni 1991. godine u selu Kusonje blizu Pakraca. Mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u ophodnju improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U Kusonjama upadaju u zasjedu i njihovo vozilo je onesposobljeno, a oni su se prisiljeni sakriti u obližnju kuću koja nosi kućni broj 55, po čemu je film dobio naslov. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a usporedno film prati napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja.

Film je dobio Zlatnu arenu za najbolji film, režiju, scenarij, scenografiju i montažu. Glavne uloge igraju  Goran Bogdan, Alan Katić i Marko Cindrić.

 

Pročitajte više