Facebook cenzurirao fotografiju kipa jer je "seksualno eksplicitan"

Foto: Facebook /YouTube/Instagram

FACEBOOK je naišao na oštru osudu nakon što je cenzurirao fotografiju kipa Neptuna iz 16. stoljeća koja stoji na Piazzi del Nettuno u talijanskom gradu Bologni, pod izlikom da je seksualno eksplicitna. 
 
Fotografiju je objavila lokalna književnica Elisa Barbari. Ona je izabrala kip koji prikazuje golog Neptuna za ilustraciju njezine Facebook stranice "Priče, zanimljivosti i pogledi Bologne". 
 
 
U izjavi za medije iz Facebooka su rekli: "Upotreba ove slike nije bila odobrena od strane Facebooka jer narušava politiku oglašavanja. Predstavlja sliku koja je eksplicitna i pokazuje dijelove tijela koje ne možemo objaviti. Upotreba golih dijelova tijela ne može se objaviti čak ni ako je riječ o umjetničkom ili edukacijskom razlogu."
 
Barbari je indirektno odgovorila statusom na svom Facebook profilu: "Da Neptunu, ne cenzuri".
Izjavila je kako je htjela promovirati svoju stranicu, ali da je očito Facebooku Neptun pokazao previše mesa, piše Daily Telegraph.  "Ozbiljno, Neptun?! Ovo je ludo", rekla je.
 
"Kako se umjetničko djelo poput Neptuna može cenzurirati?", zaključila je.
 

Kip je nastao 1560 .godine od umjetnika Jeana de Boulognea i na trgu je već 500 godina.
 
Kasnije se glasnogovornik Facebooka oglasio i izjavio da je cenzura bila pogreška. "Naš tim procesuira milijun fotografija svaki tjedan i zato nekad brzopleto reagiramo. Ova slika ne narušava našu politiku oglašavanja. Ispričavamo se zbog blokiranja i javili smo oglašivaču da smo odobrili objavu", stoji u izjavi.

Pročitajte više