Falling Skies: Novi Spielbergov znanstvenofantastični pohod na male ekrane



GEEKOVI su u ekstazi istog trena kada netko spomene novu znanstveno fantastičnu seriju, ali istovremeno, znaju da valja biti na oprezu jer žanr je svih ovih godina izrodio nemali broj katastrofalnih papazjanija o kojima se, naravno, vode "žestoke" forumske rasprave. Nema sumnje da će tako biti i s novom SF serijom "Falling Skies", ali u ovom slučaju, strah od podbačaja daleko je manji jer znamo da iza projekta stoji legendarni Steven Spielberg čiji su znanstvenofantastični spektakli mnoge generacije uveli u svijet svemirom inspiriranih avantura. Dodatnu nadu budi i činjenica da Spielberg rijetko kada griješi kada je riječ o TV projektima (Band of Brothers, The Pacific, The United States of Tara), a greške su još rjeđe kada je riječ o znanstvenoj fantastici (Bliski susreti treće vrste, A.I., Minority Report i producent nekih od najvećih klasika u žanru). Dakle, čak i ako niste zagriženi ljubitelji njegovog redateljsko-producentskog opusa ili vam se ne sviđa ono što Spielberg u većoj slici predstavlja, ne možete poreći bogato dugogodišnje iskustvo i savršen osjećaj za ono što publika želi.

Isto tako, Spielbergov utjecaj ne svodi se isključivo na ime koje će konačni proizvod prodati čelnicima TV kuća. Naime, redatelj je uključen do te mjere da određuje i naoko nevažne detalje (navodno, redatelj je opeterećen i količinom prašine koja se podiže kada vanzemaljci hodaju jer to će gledateljima dati osjećaj težine agresivnih došljaka), a i sama je ideja rezultat njegove suradnje s izvršnim producentom Robertom Rodatom s kojim je već surađivao na filmu "Spašavajući vojnika Ryana".

Kako stvari stoje, izgleda da bi upravo "Falling Skies" mogla postati TNT-ov odgovor na AMC-evu "The Walking Dead" jer dijele sličan zaplet s tim da su podivljale horde teturajućih zombija zamijenjene tehnološki naprednom i neprijateljski raspoloženom vanzemaljskom rasom. U kratkim crtama, preživjeli i gotovo goloruk narod svim se silama trudi oduprijeti nadmoćnom neprijatelju nakon invazije u kojoj je pobijen veći dio svjetskog stanovništva, a mi ćemo iz epizode u epizodu uživati u njihovim nastojanjima da dočekaju još jednu zoru. Radnja se vrti oko skupine preživjelih, a u centru je Tom Mason, bostonski profesor povijesti koji se svim silama trudi spasiti zatočenog sina i pobrinuti se da ostala dva ne padnu u zarobljeništvo. Ne radi se o posebno originalnoj ideji, ali ovaj "survival" motiv već se godinama pokazuje kao odlično rješenje pa nema pretjerane potrebe za nekim suludim inovacijama. No, ono što će "Falling Skies" navodno izdvojiti u masi sličnih serija, trebali bi biti slojeviti likovi koji će gledatelje tjerati da iz tjedna u tjedan sjedaju pred male ekrane i prate njihove avanture. S druge strane, u najavama serije sve je savršeno i nitko neće reći "likovi će biti jednodimenzionalni javašluk netalentiranih scenarista", ali lakše je povjerovati u to ako znamo da će se za scenarij pobrinuti Rodat koji iza sebe ima nominaciju za Oscara dok će se režije dohvatiti Carl Franklin (The Pacific, Rim).

Isto tako, glumačka je postava, uvjetno rečeno, zvučna - barem u televizijskim okvirima. Noah Wyle (ER, Donnie Darko, Malo dobrih ljudi), Moon Bloodgood (Daybreak, Journeyman, Terminator: Salvation), Drew Roy (Lincoln Heights), Maxim Knight (Brothers & Sisters), Drew Roy (Secretariat), Seychelle Gabriel (Trava) i Will Patton (Armageddon).

Letvica je opravdano visoko postavljena jer riječ je o profesionalcima kojima se greške ne bi smjele potkrasti. Najave su obećavajuće, a Spielberg i Rodat s popriličnim entuzijazmom govore o vanzemaljcima kao nečem nikad prije viđenom, a u to nije teško povjerovati jer za specijalne efekte zadužen je tim ljudi koji su radili na filmovima kao što su "Avatar", "Clash of the Titans" i "Disctrict 9" (koji je između ostalog naveden i kao jedan od uzora). Dakle, ono što očekujemo jest napeta SF serija koja ne zazire od akcije, a ako kreatori u konačnici ostvare samo djelić najavljenog – imamo novu i kvalitetnu hit seriju. Vrijeme će pokazati je li riječ o klasičnom TV projektu koji se može pohvaliti jedino zvučnim imenima ili televizijskom klasiku.

"Falling Skies" s emitiranjem kreće u šestom mjesecu, a mjesec dana ranije imat ćemo prilike pogledati još jedan ambiciozni Spielbergov projekt, SF dramu "Terra Nova".

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više