FBI objavio dosje Ivane Trump: Zbog prijateljstva s Čehom mislili su da je špijunka

Foto: EPA

DOKUMENTI koje je objavio FBI otkrili su da je pokojna Ivana Trump bila pod istragom protuobavještajne službe zbog optužbi oko njenih veza s matičnom državom, Čehoslovačkom, piše Independent.

FBI je "preporučio otvaranje preliminarne istrage o Ivani Trump na temelju informacija dobivenih od povjerljivog izvora 1989. godine", otkriveno je u 190 stranica povjerljivih dokumenata koje je agencija za provođenje zakona objavila u ponedjeljak u sklopu tužbe Bloomberga protiv Zakona o slobodi informacija Vijesti.

U jednom odlomku u gomili dokumenata navedeno je da je "nepoznato jesu li optužbe protiv Ivane potekle iz ljubomore na njezino bogatstvo i slavu", ali je rečeno da se istraga ipak nastavlja.

Rođena kao Ivana Zelníčková 1949. u tadašnjoj Čehoslovačkoj, napustila je komunističku zemlju 1971., nakon što se udala za austrijskog učitelja skijanja od kojeg se razvela godinu dana kasnije, kada je dobila austrijsko državljanstvo, da bi na kraju otišla u Kaliforniju te zatim u New York, gdje je zarađivala za život kao model.

Sumnjičili je za špijunažu

Budućeg predsjednika Donalda Trumpa upoznala je 1976. u New Yorku, a par se vjenčao u travnju 1977. U dokumentima se također spominje Ivanino prijateljstvo s muškarcem iz Čehoslovačke za kojeg se sumnjalo da radi papira organizira lažne brakove. Vjerovalo se da je muškarac bio povezan sa špijunskom zajednicom u toj zemlji, zbog čega se i Ivanu počelo sumnjičiti za špijunažu.

Istraga se također usredotočila na Ivanine posjete Čehoslovačkoj 1990., prije raspada države, i njene sastanke s prvim češkim predsjednikom Vaclavom Havelom.

Bivši predsjednik Donald Trump ne pojavljuje se često u sada javnom FBI-evom dosjeu svoje pokojne bivše supruge, ali se spominje u jednom odlomku koji upućuje na članak u časopisu Time od 16. siječnja 1989. pod naslovom Trump.

Unatoč razvodu, Ivana je zadržala prezime Trump i ostala u prijateljskim odnosima s prvim suprugom. Kasnije je za Post rekla da joj je bivši suprug ponudio mjesto veleposlanice u Češkoj nakon što je postao predsjednik, no ona je to odbila. Umrla je od posljedica pada u svom domu u New Yorku u srpnju 2022., u dobi od 73 godine.

Pročitajte više