Fejsom se širi priča da mrkva nije uvijek bila narančasta. Evo o čemu se radi

Foto: Shutterstock

DRUŠTVENIM mrežama kruži lažna informacija o - porijeklu mrkve. Naime, netko je u Facebook grupi Proud to be chef, koja broji više od 400 tisuća pratitelja, rekao da je mrkva izvorno bila bijele boje te da su je Nizozemci križanjem i to u 17. stoljeću napravili narančastom.

Tu su informaciju, kao i reakcije pratitelja na Facebooku, prenijeli brojni portali bez provjere informacija, a na koncu je Fact Check USA Todaya potvrdio kako ta tvrdnja ipak nije u potpunosti točna. 

Ekspert Philipp Simon rekao je za USA Today kako su se narančaste mrkve pojavile u 16. stoljeću i kako ih nisu stvorili Nizozemci.

"Prve narančaste mrkve pojavile su se u Italiji i Španjolskoj početkom 16. stoljeća", rekao je za USA Today ovaj genetičar i vodeći znanstvenik za projekt poboljšanja mrkve pri ministarstvu poljoprivrede SAD-a. Kasnije su se pojavile u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj 1500-ih i 1600-ih, dodao je.

Prve boje mrkve u pisanim zapisima, koje datiraju iz 900. godine naše ere, bile su ljubičasta i žuta, rekao je Simon, koji se bavi istraživanjem genetike mrkve i češnjaka. Prvi sigurni izvještaji o mrkvi kao korjenastom usjevu došli su iz današnjeg Afganistana, Iraka i Pakistana.

 

Posted by Proud to be a Chef on Wednesday, 16 November 2022

"Nizozemci nemaju veze s tim"

Dotična objava na Facebooku tvrdi da je narančasta mrkva došla nakon ljubičaste, žute i bijele mrkve, ali Simon je rekao da se bijela mrkva nije pojavila sve do 1800-ih.

"Te su se mrkve zadnje pojavile i uzgojene su kako bi bile hrana za stoku", napomenuo je ekspert i naglasio kako Nizozemci nemaju veze s križanjem mrkvi i stvaranjem narančaste boje.

"Narančasta boja je prirodna i prvi put se pojavila u Španjolskoj i Italiji kada je neki uzgajivač mrkve negdje prvi primijetio narančastu mrkvu i odlučio na njoj proizvesti sjeme i ponovno je uzgojiti", pojasnio je.

Simon je rekao da su Nizozemci bili odlični poljoprivredni trgovci i da su možda naišli na narančaste mrkve, uzimajući ih kako bi promovirali svoju nacionalnu boju. Nizozemci su odigrali ključnu ulogu u popularnosti trgovine i prodaje ovog povrća, ali oni nisu odgovorni za boju, rekao je.

Pročitajte više