Ferrari SUV - ubojica Cayenne-a

USPIO je Lamborghini prije 25 godina svojim megalomanskim terencem, dok danas cestom vlada Porsche Cayenne Turbo. Opća svjetska pomama za superbrzim SUV zvijerima ponukala je najpoželjnijeg svjetskog proizvođača sportskih automobila na razmišljanje.

Ferrari je dugo oklijevao, ali čini se da više ne može ignorirati veliku potražnju za brzim i luksuznim SUV-ovima, pa će po svemu sudeći i sam predstaviti svog predstavnika kodnog imena Ferrari 599 Fuoristrada. Terenske mogućnosti neće biti na prvom mjestu unatoč pogonu na sva četiri kotača. tako će u standardnom načinu rada čak dvije trećine snage biti usmjereno na stražnju osovinu preko 22 colnih kotača širine traga 315 mm.

Motor će biti sličan onome u F599 Fiorano, ali blago modificiran. Razvijat će maksimalnu snagu od preko 600 KS i isto toliko Nm okretnog momenta. Unatoč masi od 2,2 tone trebao bi uhvatit stotku za manje od 5 sekundi, a Ferarri ne bi bio Ferrari da ne može postići barem 300 km/h. Mjenjač s polugicama iza upravljača u F1 stilu dolazi, dakako, serijski.

Ferrari FS 599 Fuoristrada trebao bi s ovakvim pedigreom pojesti turbo Cayennea  za doručak, a onaj tko se odluči za takav meni morati će izdvojiti preko 250.000 eura. Prvu priliku imat će na sajmu automobila u Ženevi 2010.

B.I.

Pročitajte više