Film Tragovi Dubravke Turić osvojio Prix Sauvage u Parizu

Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Film Tragovi redateljice i scenaristice Dubravke Turić osvojio je nagradu Prix Sauvage za najbolji dugometražni igrani film nedavno završenog pariškog festivala europskog filma L’Europe Autour de l’Europe. 

"Snagom svoje režije, načinom na koji gradi emociju samo kroz slike i zvukove, načinom na koji zna pronaći unutarnji ritam svakog kadra, kako ih zadržati, kako ih organski posložiti, Dubravka Turić nas potiče da već željno iščekujemo njene sljedeće filmove", obrazložio je žiri svoju odluku.

Dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić o znanstvenici koja proučavajući antropološke tragove pokušava pronaći izlaz iz vlastite traume svjetsku premijeru je imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Nakon toga je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala, poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), Zagreb Film Festivala, beogradskog FEST-a i Festivala u Santa Barbari. 

Festival L’Europe Autour de l’Europe, koji se ove godine održao od 14. do 28. ožujka, predstavlja europske autorske i umjetničke filmove, približno njih stotinu svih žanrova svake godine. 

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film Tragovi nastao je u koprodukciji s producentskim kućama Tremorom iz Litve i Corona filmom iz Srbije. 

Prvi kratkometražni film Dubravke Turić Belladonna osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine, a drugi Trešnje premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji 15 dana autora.

Pročitajte više