Filmski svijet priprema se za Oscare

FILMSKI svijet priprema se za ovogodišnju dodjelu nagrada Akademije filmskih znanosti i umjetnosti koja će se održati u nedjelju u Los Angelesu, i na kojoj su najveći favoriti Clint Eastwood i Martin Scorsese sa svojim filmovima "Million Dollar Baby" i "Avijatičar", javljaju agencije.

Pobjeda bi Eastwoodu (74), koji se proslavio kao Prljavi Harry, učvrstila njegov prijelaz iz kategorije hollywoodskih glumačkih ikona u slavljene redatelje.

Film, u kojem osim njega glume Hilary Swank i Morgan Freeman, priča je o otresitom boksačkom treneru koji počinje trenirati boksačicu a zatim se brine o njoj nakon što ostane ozlijeđena u ringu, prenosi agencija dpa.

Eastwoodova glavna konkurencija je Martin Scorsese i njegov film "Avijatičar", ep o životu avijatičarskog i filmskog pionira Howarda Hughesa kojeg utjelovljuje Leonardo Di Caprio.

Kada bi se pitalo kritičare tko treba dobiti Oscara, nema sumnje u pobjednika. Oni su gotovo jednoglasno pohvalili "Million Dollar Baby" nagradivši film, njegov scenarij, glumu i režiju na nizu dodjela nagrada uoči dodjele Oscara, ocjenjuje dpa.

Scorseseov rad je pohvaljen zbog izuzetnog portretiranja hollywoodskog zlatnog razdoblja.

Iako "Avijatičar" vodi s 11 nominacija, a "Million Dollar Baby" ih ima sedam, mnogi vjeruju da je Eastwood ipak u laganoj prednosti.

On je Oscara kao najbolji redatelj dobio za film "Nepomirljivi" 1992. godine. No, Scorsese ipak ima izgleda jer bi mnogi glasači možda htjeli nagraditi redatelja koji do sada u svom dugogodišnjem radu nije ni jednom osvojio nagradu Akademije.

Scorsese je bio nominiran četiri puta, a ako ponovno ostane bez nagrade pridružit će se skupini velikana filma - Alfredu Hitchcocku, Ottu Premingeru, Normanu Jewisonu i Ingemaru Bergmanu - koji nisu nikada osvojili Oscara za najboljeg redatelja. "Ako pobijedim, to će biti lijepo", rekao je Scorsese.

Film koji će vjerojatno osvojiti manje Oscara u nedjelju su "Stranputice", ali bi unatoč tome mogao biti najveći dobitnik, prenosi Reuters.

Ova priča o dvojici prijatelja u srednjim godinama koji obilaze vinograde po Kaliforniji nominiran je za pet Oscara, ali su kritičarske pohvale kao i zarada na kinoblagajnama donijele redatelju Alexanderu Payneu i scenaristu Jimu Tayloru počasno mjesto među mladim snagama u Hollywoodu.

Taj je film do sada osvojio nagrade kritičara New Yorka, Los Angelesa, Bostona, Chicaga i San Francisca a dobio je i Zlatni globus za najbolju komediju ili mjuzikl, prenosi Reuters.

Što se tiče glumačkih kategorija gotovo je sigurno da će Oscara za najboljeg glumca dobiti Jamie Foxx za ulogu Raya Charlesa u biografiji o slavnom pjevaču.

Nešto je neizvjesnije kome će otići Oscar za najbolju glumicu gdje su najveće favoritkinje Hilary Swank za "Million Dollar Baby" i Annette Bening za "Being Julia".

Morgan Freeman najizgledniji je kandidat za Oscara za sporednog glumca za ulogu u "Million Dollar Baby", a Cate Blanchett za Oscara za sporednu glumicu za ulogu Katherine Hepburn u "Avijatičaru".

Pročitajte više