Finac napisao SMS roman

U FINSKOJ je objavljen roman čija je cijela radnja ispričana u SMS porukama. Roman se zove "Zadnje poruke", dugačak je 322 stranice, a napisao ga je Hannu Luntiala.


Priča priču o informatičkom tehnologu iz Finske koji da otkaz na poslu i krene na put po Europi i Indiji. Dok je na putu, redovno se javlja prijateljima putem SMS-ova. Kompletan roman sastoji se isključivo od SMS-ova, njih 1000 sveukupno.


Da bi ostao vjeran mediju, Luntiala je SMS-ove koje je njegov lik u romanu pisao ispunio kraticama i gramatičkim greškama.


"Mislim da, na kraju krajeva, SMS govori o ljudima puno više nego što se čini", objašnjava pisac zašto se odlučio za ovakvu, dosad neistraženu, literarnu formu.


Knjiga je zasad dostupna samo na finskom, ali Sari Havukainen, glasnogovornica izdavačke tvrtke "Tammi", koja je izdala "Zadnje poruke", kaže da tvrtka razmišlja o prevođenju na druge jezike.


Nije strašno čudno da je upravo Finac prvi autor koji je napisao ovakvu knjigu. Naime, to je zemlja čiji su stanovnici prihvatili SMS kao oblik komunikacije za sve životne situacije. Nedavno je njihov premijer dospio na naslovnice tabloida nakon što je sa svojom djevojkom prekinuo – SMS-om.


J.D.

Pročitajte više