Financijska pismenost 101: Osnovni financijski savjeti za mlade (ne)znalice

Imaš 18 (ili 20, ili 25, ili bilo koliko godina) i misliš da imaš cijeli svijet pod nogama. Problem? Ne znaš razliku između dionica i bonaca. Ukoliko misliš da su štednja i investiranje nešto što rade samo tvrdokorne tete u banci i dioničari iz američkih filmova, imaš pravo… Ali samo djelomično.

Donosimo najvažnije savjete za financijsku pismenost koje bi svaka mlada osoba trebala znati.

1. Štednja nije samo za bake

Koliko si puta ti je netko rekao: "Eh, kad bih imao vremenski stroj…". Vjerojatno previše. Ali evo ti dobra vijest: Imaš ga. Zove se štednja. Što prije počneš, to ćeš imati više vremena da se tvoj novac multiplicira. Pa, zašto onda ne bi postao vlastiti bankomat?

2. Kreditna kartica nije poklon bon

Da, znamo, vrlo je zabavno srediti račun u klubu, a da ne moraš nositi gotovinu. Ali, kreditne kartice nisu besplatan novac. One su samo odgođeni trošak. Ne zaboravi da svaki put kada je koristiš, zapravo posuđuješ novac od banke koji ćeš morati vratiti, a možda čak i platiti kamate.

3. Novac ne raste na drvetu, ali može rasti na burzi

Investiranje je kao videoigra, ali sa stvarnim novcem. Akcije, obveznice, fondovi, kriptovalute… Sve to zvuči komplicirano, ali nije nužno tako. Danas imaš brojne online platforme koje su učinile investiranje dostupnim svima, pa čak i onima koji misle da je Bitcoin neka vrsta superjunaka.

4. Budžetiranje je seksi

Vjerovali ili ne, znati gdje ti odlazi novac može biti jednako uzbudljivo kao i posljednja sezona tvoje omiljene serije. Postavljanje mjesečnog budžeta ti može pomoći da shvatiš koliko novca imaš, koliko trošiš i koliko ti ostaje za štednju ili investiranje. Ne zaboravi na zlatno pravilo: Prihodi trebaju biti veći od rashoda. Ako nisu, vrijeme je za reviziju.

5. Financijska edukacija je ključna

Bez obzira na mladost, nikada nije prerano početi se educirati o financijama. Postoji bezbroj knjiga, podcasta, YouTube kanala, pa čak i TikTok profila koji nude korisne informacije o upravljanju novcem. Financijska pismenost ti omogućuje da postaneš gospodar vlastitog novca, a ne rob.

Dakle, mladi padavane, sada kad si naoružan ovim financijskim savjetima, vrijeme je da izađeš u svijet i počneš stvarati vlastitu financijsku priču. Ako ništa drugo, barem ćeš impresionirati na sljedećem spoju svojim znanjem o dionicama.

 

Pročitajte više