Fitness trenerice pokazale nam u čemu treniraju, ove odjevne komade svi žele imati

Foto: Luka Šangulin

AKO ste jedni od onih koji kupuju svu odjeću i opremu za trening prije nego uopće krenu vježbati - čestitamo. Otkrili ste skroz dobru motivacijsku foru.

Nova odjeća stvarno nas može motivirati na trening. Kako? Zamislite se u novim tajicama, sportskom grudnjaku i tenisicama. Gledate se u ogledalo i baš vam se sviđa vaš novi sportski look, a ogledalo pokazuje osobu koja izgleda kao da redovito vježba. Sviđa vam se to što vidite i želite održati takvu sliku o sebi. I što radite? Sve češće oblačite sportsku odjeću u kojoj se osjećate samopouzdano i - počinjete vježbati.

Dakle, ako vam treba dodatna motivacija da se pokrenete, šoping odjeće za trening sasvim je logičan korak. U šoping sportske odjeće odvele su nas fitness trenerice i influencerice Paula Delić i Rea Kamenski, a evo što sve trebate znati kad kupujete odjeću za trening. 

Pripazite na materijale

Većina nas se tijekom vježbanja ne osjeća baš najugodnije, ali to i jest cilj vježbanja - da pomičemo granice i izlazimo iz zone komfora. No jedna stvar koja nam može smanjiti osjećaj nelagode je udobna odjeća za vježbanje. Mnogima je zbog udobnosti prvi izbor pamuk, no postoji zamka s kojom smo se vjerojatno svi susreli. Pamuk upija znoj i ne dopušta mu da brzo ispari. Zbog toga je pamučna odjeća udobna - samo dok se ne oznojite. Nakon toga postaje mokra i teška pa je prikladna samo za manje intenzivne treninge poput joge ili pilatesa.

Za treninge višeg intenziteta najbolja je sportska odjeća od kombinacije pamuka, poliestera i elastina. Takav materijal osigurava stalni protok zraka kroz tkaninu kako biste ostali suhi i kako bi vaša koža disala i hladila vaše tijelo tijekom treninga. Bolja prozračnost tkanine omogućit će vam da se ne brinete oko neugodnih mirisa, koliko god se znojili tijekom vježbanja.

Foto: Luka Šangulin, model: Paula Delić - adidas TECHFIT ženske tajice za treningadidas ADILIFE BRA sportski grudnjakadidas GALAXY 5 ženske tenisice za trčanje

Izbjegavajte preusku ili preširoku odjeću

Najvažnije je isprobati odjeću kako biste znali da vam nije ni preuska ni preširoka jer bi vas to moglo ometati u vježbanju i dovesti do neugodnih sportskih ozljeda. Kad isprobavate sportsku odjeću preporučuje se testirati je tako da u kabini napravite par čučnjeva, raširite ruke i slično. Ako vas nešto stišće ili vam je nelagodno, možda vam treba druga veličina.

Često prilikom kupovanja odjeće radimo jednu veliku grešku. Želimo kupiti za broj ili dva manju veličinu kako bismo se motivirali da smršavimo. No radi vlastite sigurnosti, radije kupite veličinu koja vam odgovara nego da izgubite motivaciju za vježbanje zbog osjećaja nelagode koji će vam se sigurno javljati kad budete vježbali u odjeći koja vas stišće.

Naravno da odabir odjeće ovisi i o aktivnostima kojima se bavite. Primjerice, ako trčite ili vozite bicikl, izbjegavajte široke hlače na koje biste se mogli spotaknuti ili bi vam se mogle upetljati u kotače. Za aktivnosti poput pilatesa, joge ili aerobika odaberite rastezljive tkanine koje vas neće ometati u pravilnom izvođenju pokreta. Elastičnost odjeće će omogućiti da odjeća prati pokrete tijela.

A najvažniji sportski odjevni predmet za žene je...

Foto: Luka Šangulin, model: Rea Kamenski - adidas BELIEVE THIS 2.0 ženske tajiceadidas ULTIMATE ALPHA sportski grudnjak

Ako ste ikad vježbale u klasičnom grudnjaku sa žicom, onda znate koliko je to neudobno i nepraktično. Kod svakog podizanja ruku, podiže se i grudnjak, a svaki širi pokret ujedno je i rizik da će se grudnjak otkopčati. Da ne spominjemo kako su obični grudnjaci često postavljeni debljim i nepropusnim spužvama koje su mokre već nakon prvih nekoliko minuta vježbanja.

Zato je prvi i najvažniji sportski odjevni predmet upravo sportski grudnjak. On je odlična potpora tijekom vježbanja i osigurat će da nema stezanja, žuljanja ili nelagode. Ako radite jogu ili pilates, htjet ćete odabrati sportski grudnjak mekog tkanja koji će vam omogućiti da lako mijenjate poze i prilagoditi se svakom vašem pokretu.

No bavite li se treninzima većeg intenziteta, trebat će vam grudnjak koji pruža laganu kompresiju i daje osjećaj potpore i sigurnosti tijekom aktivnih pokreta. Ovakvi sportski grudnjaci izrađeni su većinom od poliestera koji osigurava optimalnu cirkulaciju zraka i brzo sušenje.

Foto: Luka Šangulin, model: Paula Delić - adidas ADILIFE BRA sportski grudnjak

A nakon sportskog grudnjaka - tajice

Uz sportski grudnjak najbitniji odjevni komad za trening su tajice. Na što obratiti pažnju kad ih kupujemo? Prvo, kad ih isprobavate posebno pogledajte kako vam stoje u struku. Najvažnije je da tijekom treninga čvrsto stoje i ne spadaju vam, inače ćete umjesto da uživate u treningu stalno biti opterećeni navlačenjem ili popravljanjem tajica. Zato birajte tajice visokog struka s elastičnim pojasom koji će vas štititi od neželjenih pomicanja i dati vam savršenu pokrivenost.

Kad isprobavate tajice, napravite čučanj ili se nagnite prema naprijed kako biste vidjeli koliko su elastične, ali i jesu li možda previše prozirne pa se vidi kroz njih. Izbjegnite tajice svijetlih boja na kojima bi vam se mogle vidjeti mokre fleke od znoja. Radije izaberite one tamnijih boja, a kao i kod ostale sportske odjeće, obratite pažnju da su izrađene od materijala koji brzo sprječavaju zadržavanje vlage na koži i osiguravaju optimalnu cirkulaciju zraka.

Foto: Luka Šangulin, model: Rea Kamenski - adidas BELIEVE THIS 2.0 ženske tajiceadidas ULTIMATE ALPHA sportski grudnjakadidas GALAXY 5 ženske tenisice za trčanje

Prilagodite sportsku odjeću godišnjem dobu

Ako volite trčati ili vježbati vani, sportsku odjeću trebate prilagoditi vremenskim uvjetima i temperaturi. Tijekom ljetnih mjeseci birajte prozračnu odjeću koja će omogućiti vašoj koži da diše i znoju da brzo ispari kako bismo se rashladili.

S druge strane, preko zime je važno obući se toplo, no ne zaboravite da će vam se tijelo tijekom vježbanja zagrijati. Zato je najbolja preporuka obući se slojevito. Kao prvi sloj obucite odjeću od materijala koji brzo odvodi znoj s kože. Preko toga obucite deblji sloj odjeće koji će vam osigurati toplinu, a za ekstremno hladne dane trebat će vam i jakna otporna na vlagu i vjetar. Ne zaboravite ni na kape i rukavice kako biste se zaštitili od hladnoće.

Foto: Luka Šangulin, model: Rea Kamenski - adidas pulover

Uz funkcionalnost je bitan i stil

Čak i ako vam nije bitno kako ćete izgledati drugima u teretani, lijepa i udobna sportska odjeća učinit će da se sami osjećate bolje u svom tijelu, što je na kraju krajeva i najvažnije. Kad se dobro osjećamo u svojoj koži i sviđa nam se kako izgledamo dok vježbamo, više smo samopouzdani i imat ćemo više motivacije da treniramo.

Ako ste odlučili napokon početi vježbati ili želite obnoviti vašu kolekciju sportske odjeće, idealna destinacija za vas je Sport Vision. Tamo ćete pronaći novu adidas Training žensku kolekciju koja će vas motivirati za vaš sljedeći trening. Bez obzira na to želite li raditi kardio ili dizati utege, u novoj adidas kolekciji možete izgledati i osjećati se odlično za vrijeme treninga. Pogledajte sve prozračne, lagane majice bez rukava, tajice, sportske grudnjake i kratke hlače uz koje ćete jedva čekati svoj sljedeći trening.

Sadržaj donosi Index u suradnji sa Sport Visionom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više