Ford predstavio novo telematsko vozilo bazirano na Mondeu

FORDOV istraživački centar smješten u Aachenu je službeno predstavio prve rezultate obečavajućeg "Stadtinfokoeln" projekta.

Nakon dva mjeseca testiranja javnost je po prvi put mogla vidjeti Ford Mondeo opremljen inovativnom navigacijom i telematskim uslugama. Centralni dio novog sustava je telematski terminal smješten na centralnoj konzoli.

Sve informacije prikazuju se na centralnom zaslonu na konzoli i dodatnom zaslonu, koji je zamijenio konvencionalnu ploču s instrumentima.

Riječ je o TFT ekranu na kojem se ispisuju sve informacije sustava navigacije i telematske usluge.

Smještanje zaslona u neposredno vidno polje vozača osjetno podiže stupanj sigurnosti, jer tijekom vožnje vozač tek minimalno mora skrenuti pogled.

Po mišljenju stručnjaka, jedna od najkorisnijih opcija sustava je tzv. "e-kartica."

Korištenjem novog telematskog terminala, sada je moguće na kontroliranom prostoru za parkiranje naručiti elektronsku parkirnu karticu koja se prikazuje na digitalnom ekranu smještenom na poleđini sjenila za sunce.

Time je ušteđeno vrijeme potrebno za odlazak po klasičnu parkirnu karticu, vozač ne mora unaprijed odrediti duljinu parkiranja, a vrijeme parkiranja se mjeri u minutama.

Nadalje, dostupnost ovakvih informacija omogućuje rezervaciju parkinga, što je do sada bilo nezamislivo.

Naravno sustav prima informacije o uvjetima na prometnicama, kao što su prometne gužve, radovi na cesti i sl.

Vozači koji znaju da za njih postoji rezervirano parkirno mjesto i da se kreću optimalnim putem do odredišta su zasigurno mnogo opušteniji i koncentriraniji na vožnju, čime se automatski podiže sigurnost u prometu.

Nakon izlaska iz vozila, vozači s Fordovim telematskim terminalom nisu prepušteni sami sebi, već i dalje sve informacije dostupne u sustavu mogu primati putem ručnog PDA uređaja.
Testovi su pokazali da određivanje puta za pješake koji inače postoji u ovom sustavu, funkcionira odlično te da je iznimno koristan u smislu uštede vremena.

Visoke ocjene dodijeljene su i Fordovom navigacijskom i telematskom terminalu instaliranom na dva primjerka modela Ford Galaxy.

Ovaj sustav je tek dio četverogodišnjeg istraživačkog projekta (stadtinfokoeln – Cologne City Information) kojim Ford planira razviti svoj koncept za masovnu proizvodnju.

Telematske usluge razvijane unutar stadtinfokoeln projekta testiralo je 38 ljudi pod svakodnevnim uvjetima tijekom dva mjeseca i njihovi se rezultati objavljuju danas.

Testovi koje je provodio i vrednovao Traffic Institute of the Rhineland Westphalian Technical College iz Aachena, pokazuju da Fordova telematika i navigacija koje razvija istraživački centar iz Aachena povećavaju udobnost vozača, značajno smanjuju stres i štede vrijeme.

Grad Koeln zajedno s petnaest ostalih partnera iz znanosti i industrije bili su uključeni u stadtinfokoeln projekt koji je podržalo i Ministarstvo obrazovanja i znanosti u Njemačkoj.

Pročitajte više