Fotke jedinstvene zgrade iz Japana postale viralne, odmah se vidi zbog čega

Screenshot: YouTube

ZGRADA Gate Tower samo je jedna od brojnih impresivnih zgrada u Osaki, no ono po čemu je jedinstvena u svijetu funkcionalna je autocesta koja prolazi kroz nju.

Fotografije ove arhitektonske anomalije kruže društvenim mrežama već više od dva desetljeća, a svako malo ponovo postanu viralne i nije teško vidjeti zbog čega.

Promet kroz 16-katnu poslovnu zgradu nimalo ne utječe na ljude koji rade u njoj. Dizala su smještena na bočnoj strani zgrade, a samo autocesta ne dodiruje zgradu koja je ionako dobro izolirana od prometne buke i vibracija.

Gate Tower bio je rezultat kompromisa u petogodišnjem sporu oko zemljišta. Vlasnička prava držala je tvrtka koja se bavila drvom i ugljenom još od razdoblja Meija (druga polovica 19./početak 20. stoljeća), no stanje zgrada na zemljištu pogoršavalo se s vremenom zbog postupnog propadanja poslovanja, prenosi Oddity Central.

Međutim, 1983., kad je odobreno preuređenje područja, vlasnici zemljišta nisu dobili dozvole jer je japanska vlada već isplanirala da autocesta Hanshin prolazi tamo. To je bio početak duge i mučne pravne bitke.

Kako bi izbjegli daljnju odgodu izgradnje autoceste, japanska vlada predložila je zanimljiv kompromis. Tvrtka bi zadržala vlasništvo nad zemljom, ali pristala bi da autocesta prođe kroz njihovo vlasništvo. Dio autoceste koji prolazi zgradom tako je službeno postao i njezin stanar, a kao takav naveden je na popisu stanara po katovima te plaća stanarinu. 

Katovi od petog do sedmog nedostupni su dizalom, s obzirom na to da su zauzeti neobičnim stanarom, no može se doći do osmog kata i promatrati promet ispod.

Zgrada je trenutno sjedište TKP-a.

Vožnja kroz zgradu nije posebno uzbudljiva, s obzirom na to da praktički prolazite kratkim tunelom, no jedinstveni podvig ne prestaje oduševljavati korisnike društvenih mreža.

Pročitajte više