Sadržaj nastao u suradnji s: Jinglingz
ZAGREB je posljednjih godina u adventsko vrijeme pucao po šavovima. Bilo je teško probiti se do centra. Kad bi se uspjelo, ponuda nije uvijek ispunjavala očekivanja. Dobro znan raspored kućica i ista "vibra" od Strossa do Jelačićevog trga bili su zanimljivi samo onima koji su po prvi put stigli na okrunjeni Advent.
Sve do lani. Do Jinglingza na Kvatriću.
Dugo očekivano osvježenje objeručke su prihvatili i gosti i domaći, pa je Jinglingz brzo postao neizostavna lokacija. Organizatorima nije trebalo dugo da shvate da ljudi traže baš to, pa su i ove godine prionuli na posao i napravili novo, možda i kvalitetnije, izdanje.
Već na ulazu je jasno zašto. Mirnije je, preglednije i dovoljno udaljeno od adventske histerije pa se stvarno može opustiti. Nema gurkanja i beskrajnog čekanja u redu, a trg miriše na kuhano vino, zimske koktele i sve one poznate blagdanske mirise koje smo malo izgubili u zadnjih par godina.
Atmosfera je topla i jednostavna. Lampice su svuda, a uz borove i tri photo pointa može se napraviti pristojan selfie ili grupna fotku bez ometanja prolaznika. Glazbu biraju DJ-evi, a bit će i live nastupa.
Stolovi su široki i dovoljno prostrani da se može jesti bez sudaranja laktovima, a ima i sjedećih mjesta.
Organizatori su pokušali vratiti onaj "feel good" početak Adventa, kad se nije razmišljalo koliko dugo treba čekati u redu nego što pojesti.
Razgovarali smo s ekipom iz organizacije i kažu da su ove godine posebno pazili na dvije stvari: cijene i atmosferu. Dojam je da su uspjeli. Posebno jer su kućice tehnološki unaprijeđene, imaju podno grijanje pa je ljudima koji rade unutra ugodnije, što se odmah vidi po raspoloženju. Ako je radniku dobro, posjetitelju će biti još bolje, rekao nam je organizator Tomislav Sulić.
Krenimo redom, jer hrana je i ove godine glavni magnet. Prvo jelo na koje svi nailaze i koje je već dobilo status hit deserta su germknedle Bakinih slastica. Ove godine dolaze u kremastom umaku od bijele čokolade, uz dodatak vruće čokolade s pistacijom.
Čim smo ih vidjeli bilo je jasno zašto ljudi zastaju ispred ove kućice. Izgledaju bogato, a cijena je pristupačnih šest eura. I ono važnije, nisu samo lijepe na slici. Mekane su, tople i slatke.
Vrući kokteli su na svakoj drugoj kućici, a Bakine slastice poslužuju i kavu i toplu čokoladu u jestivim čašama, što malo podsjeća na one rane adventske godine kad su ljudi tražili sitnice koje će ih iznenaditi.
Ima ih svugdje, pa tako i ovdje, ali napokon u verziji koja nije najdosadniji mogući desert. Mi smo odabrali verziju s preljevom od bijele čokolade i pistacija. Cijene se kreću od četiri eura.
Porcije nisu male, a cijena je sasvim realna za njih. Ako želite nešto poznato, a opet mrvicu drugačije, ovo je dobra stanica.
A onda stiže najveći favorit među posjetiteljima koji žele nešto konkretno. Zege Cheese Steak kućice Vaya con Cobaya. Ovo nije sendvič koji pojedete usput. Kad ga vidite, jasno je da je riječ o jelu koje se jede polako, bez žurbe.
Meso je zapečeno taman koliko treba, punjenje je obilno. Nije samo za slikanje, već i konkretno jelo. Košta osam eura.
Najveća kobasica Adventa također je na Kvatriću. Debrecinka od 35 centimetara izgleda kao da je napravljena isključivo za Instagram, ali stvarno je zasitna. Ako dolazite gladni i želite nešto jednostavno i veliko, teško je fulati.
Ljubazno osoblje kućice reklo nam je da je ovo porcija za dvoje ljudi, ili jednu zbilja gladnu osobu. Cijena joj je devet eura.
Za one hrabrije tu je Crofna sa svojim najneobičnijim jelom sezone: trgani buncek s čvarcima, zeljem i senfom u krafni. Zvuči kao kombinacija koju je netko smislio usred noći, ali iza te ideje stoji mnogo promišljanja i testiranja. Ovo je one koji traže nešto bogato i masno taman da ugrije.
Cijena je deset eura za porciju.
Ako volite nešto prženo, Friteza by McCain nudi sve poznate klasike koji dobro idu uz koktele: mozzarelle po cijeni od osam eura, kolutiće luka po sedam eura, chicken strips po devet eura i umak od sira za dva eura. Često postane obiteljski favorit jer djeca odmah jure po nuggetse i krumpiriće, pa je kućica logična stanica za najmlađe. Tu je i Friteza box, koji stoji dvanaest eura.
Sutra, u subotu, kreću i prve dječje radionice na Jinglingzu, pa će klinci imati i dodatni razlog svratiti.
U sličnom smjeru kao Friteza by McCain ide i Bar Eleven s palačinkama Italiana koje koštaju sedam eura te churrosima po pet eura. Jellyfish in Space ima svoju poznatu fusion priču, a ove godine nude i gyoze od svinjetine s tartuf umakom za osam eura, koje će sigurno imati svoju publiku.
Za ljubitelje burgera, tu je i pulled pork burger koji stoji sedam eura. A za zagrijavanje, posjetitelji mogu uzeti i kuhano vino za tri eura.
Cijeli trg djeluje kao da ste došli na mjesto koje je odlučilo ne pratiti trend "što skuplje to bolje". I zato funkcionira. Cijene su razumnije nego u širem centru, jela su raznolika, a ljudi imaju mjesta za hodati i stajati. Djeca trče oko borova dok roditelji sjede uz kuhano vino, a neki plešu uz ritam koji pušta DJ.
Jinglingz je otvoren svaki dan od deset do ponoći, a ostaje do 7. siječnja. Ako tražite adventsku lokaciju koja neće razočarati ni želudac ni novčanik, Kvatrić je dobra stanica ove zime. Sve novosti i dalje možete pratiti na njihovom Instagramu, ali realno, najbolje je otići i vidjeti na svoje oči.
Sponzorirani sadržaj donose Index i Jinglingz u skladu s najvišim profesionalnim standardima.