FOTO Kralj Charles pravio sir na farmi u Njemačkoj

Foto: EPA

BRITANSKI kralj Charles sa suprugom Camillom posjetio je Njemačku. To je njegovo prvo putovanje u inozemstvo otkako je postao britanski kralj. Posjetio je organsku farmu i pomogao u izradi posebnog sira koji će biti posvećen njemu. 

Radili sir za kralja

"Čuli smo da je kralj veliki ljubitelj sira. Shvatili smo to kao priliku da napravimo sir za njega", rekla je Katja von Maltzan, koja sa suprugom vodi farmu Brodowin, oko 80 kilometara udaljenu od glavnog grada Njemačke, piše AP News.

Brodowin King je sir u stilu Tilsitera prožet sokom od mrkve kako bi mu se dalo "malo slatkoće i narančaste boje, poput britanskog cheddara". Osim sira, na farmi se proizvodi i povrće, mliječni proizvodi, laneno i suncokretovo ulje, svježe meso i kobasice, a sve prema strogim organskim standardima. 

Kralj vrijeme proveo u mljekari

Prilikom dolaska na farmu, britanski kralj je obišao imanje na kojemu ima 160 muznih krava, 300 muznih koza i 1800 kokoši. Zbog jake kiše kralj nije otišao do štale, nego je vrijeme proveo u mljekari. 

"Nekako smo zapeli u mljekari. Ali to nam je dalo priliku da malo porazgovaramo s kraljem, što inače možda ne bi bilo moguće", rekla je Katja. Poljoprivrednici planiraju proizvesti oko 150 štruca kraljevskog sira koji će morati dozrijevati šest do osam tjedana prije nego što bude spreman za jelo. 

Farmerima je bila velika čast, kažu, što je kralj odlučio doći na njihovu farmu. Kralj je također razgovarao sa zaposlenicima farme te im postavljao pitanja o organskom uzgoju. "Razgovarali smo o kravljem gnoju i koliko je dobar za tlo", rekla je Katja.

Pročitajte više