FOTO Ovako je na današnji dan prije devet godina izgledao Zagreb

Foto: Petar Glebov/Luka Stanzl/Marko Prpic/Robert Belosevic/PIXSELL

NA DANAŠNJI dan prije točno devet godina Zagreb je bio prekriven snijegom. Gusti snijeg padao je tijekom cijele noći i Zagrepčani su tog jutra bili okruženi nevjerojatnim snježnim pokrivačem kakav nisu vidjeli godinama. U 7 sati ujutro toga dana na Griču je izmjereno 38 centimetara, a tijekom dana je napadalo još snijega. 

"Dan poput današnjeg dogodio se posljednji put 7. ožujka 1955. godine", rekla je tada meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. 

Snijeg je iznenadio Zagrepčane, pogotovo one koji su tog dana trebali putovati gradom zbog posla ili drugih obaveza, a ceste su bile zakrčene. Od ranog jutra tramvajski i autobusni promet bio je u kolapsu. Tramvaji su stajali, a vlakovi kasnili i po više od sat vremena. 

Tog dana je tadašnji njemački predsjednik Joachim Gauck zapeo u Zagrebu jer zbog snijega nije mogao avionom odletjeti za Njemačku. Njegov let je bio je odgođen.

Vatrogasci su tog dana imali hrpu posla. Bili su, između ostalog, na križanju Nove Vesi i Sinkovićeve ulice jer su grane stabla pod težinom snijega pale i zagradile nekoliko parkiranih automobila.

No snijegu su se posebno razveselila djeca, koja su se odmah krenula igrati u snijegu. Sanjkali su se, pravili snjegovića, grudali... Sretni su bili i kućni ljubimci koji obožavaju igre na snijegu.

Za razliku od tog dana prije devet godina, danas su se Zagrepčani probudili u magli. 

Pročitajte više