FOTO Pogledajte kako su nekad izgledale božićne čestitke

Foto: Pinterest

PREMDA je razvoj bržih komunikacijskih kanala, ponajprije interneta, gotovo pa dokinuo praksu slanja blagdanskih čestitki rodbini i prijateljima, u prošlosti je to bilo uobičajeno. 

Prema Smithsonianu, prva božićna čestitka datira još iz 1843., kada je Sir Henry Cole želio odgovoriti na brojna pisma koja je primio nakon što je uvedena pošta, ali nije znao kako da to uradi brzo i efikasno. Ne bi bilo pristojno da svojim prijateljima nije uzvratio blagdanske čestitke i pozdrave, stoga je, kao rješenje, zaposlio svog prijatelja umjetnika da ilustrira obiteljsku blagdansku proslavu. Zatim je naručio tisuću kopija tih čestitki na kojima je pisalo A Merry Christmas and A Happy New Year To You (Sretan Božić i sretna Nova godina).

Do 1880-ih blagdanske su čestitke postale prava tradicija, a kako su se obitelji zbog sve veće industrijalizacije raseljavale širom svijeta, čestitke su postale idealan način ponovnog povezivanja. Čestitkama su dominirali božićni i zimski motivi poput okićenog drvca, Djeda Božićnjaka, snijega, sanjkanja, djece i obitelji.

Još čuvate neke stare božićne čestitke? Pošaljite nam fotografiju na desk@index.hr!

Pročitajte više