FOTO Zabranili reklamu s golom manekenkom raširenih nogu: "To nema veze s proizvodom"

Foto: Advertising Standards Authority

OGLAS za zubnu pastu brenda BOCA zabranjen je u Velikoj Britaniji zbog navodne objektivizacije žena.

Crnobijela slika prikazuje golu ženu koja sjedi na stolici noseći samo sandale na visoke pete s lijevom nogom dignutom na stol, a desnom na podu. Stražnjica i međunožje modela skriveni su naslonom stolice, a u ruci drži zubnu pastu BOCA.

Dvije osobe poslale su prigovor Agenciji za oglašivačke standarde za oglas koji se pojavio u britanskom Timesu, odnosno njihovom prilogu Raconteur, a naknadna istraga je utvrdila da se radi o voajerskom oglasu uvredljivog sadržaja, piše The Independent.

Proizvođači, tvrtka Croftscope Ltd sa sjedištem u Sussexu, tvrde da njihov oglas ne objektivizira žene, nego da se radi o senzualnom izražavanju.

Agencija za standarde u oglašavanju je reklamu ipak zabranila, a to su opravdali tim da poza modela s raširenim nogama u smjeru prozora izražava seksualnu provokaciju i da je voajerska.

"Uvažili smo odgovor BOCA-e da oglas ne uključuje eksplicitnu golotinju, ali način na koji je model prikazan daje dojam da je model svakako gol.

Smatramo da golotinja i položaj tijela modela, kao i provokativna priroda oglasa, nisu ni u kakvoj vezi s artiklom koji se oglašava. Oglas stavlja naglasak na tijelo modela na fotografiji u seksualnom kontekstu i takva golotinja nije povezana s artiklom. Smatramo da se oglasom poziva čitatelje da njezino tijelo promatraju kao seksualni objekt", obrazložili su oni.  

Pročitajte više