Frontmen benda kojeg je opjevao i Johnny Štulić: "Bandić je očito puno napravio kad je opet izabran"

Foto: Borna Filić/PIXSELL

NA REPERTOARU ovogodišnjeg "Ljeta u MSU" našla se i slovenska punk grupa iz Ljubljane Pankrti s čijim smo frontmenom Peterom Lovšinom razgovarali o njihovom koncertu u Muzeju kojim će otvoriti "Ljeto u MSU" i obilježiti 40 godina od kultnog nastupa u Studentskom centru Zagreb, a nezaobilazna tema bila je i šesta pobjeda Milana Bandića na izborima za gradonačelnika Zagreba.

Prije 40 godina, Pankrti su održali svoj prvi koncert u Zagrebu na otvorenju izložbe crtača stripa Mirka Ilića koji je kasnije nazvan "službenim početkom novog vala u Jugoslaviji". Bili su prvi jugoslavenski punk bend, smatraju se jednom od najutjecajnijih grupa u bivšoj SFRJ te su bili jedna od prvih punk grupa u istočnoj Europi. Zbog njihovog osebujnog stila čak im je i Johnny Štulić u pjesmi "Balkan" posvetio stih "brijem bradu, brkove, da ličim na Pankrte".

Svojim pjesmama progovarali su protiv komunističkih moćnika, a za njihov glazbeni opus kreator programa "Ljeto u MSU" Branko Kostelnik rekao je da se može primijeniti i na današnju političko-društveno-ekonomsku situaciju jer su "njihovi stihovi usmjereni protiv novih moćnika, korporacija i manipulatora".

"Poslije 40 godina ponovno u originalnom sastavu sudjelujemo na jednom spoju glazbe i umjetnosti i jako mi je drago da sam dio toga. Prije 40 godina nastupali smo u Studentskom centru u Zagrebu i čini mi se kao da je bilo jučer. No koncert koji ćemo održati nije za jučer, već više za danas", rekao je Peter.

Pitali smo ga i kako komentira šestu pobjedu Milana Bandića na izborima za gradonačelnika. "Kad su ga ljudi opet izabrali, očito je napravio puno toga", rekao je kratko i dodao da su gradonačelnik Zagreba i Ljubljane dobri prijatelji.

Spomenuo je i da je Zagreb jako lijepo uređen, a da ga je posebno oduševilo Sljeme za koje kaže da je "svjetsko". S novim Hendrixovim mostom nije upoznat, no kad smo već razgovarali o uređenju grada, spomenuo je da ne bi bilo loše podignuti spomenik nekim našim istaknutim glazbenicima i umjetnicima, poput Arsena Dedića.

O nastupima i originalnom sastavu kratko je rekao: "Mi nikad nismo pretjerivali s koncertima. Uvijek smo pažljivo birali nastupe da ne dosadimo ljudima. Mi još uvijek živimo svoj rock 'n' roll i on je naša religija, samo što je to religija koja hvali život dok druge religije hvale smrt".

Pankrti će svoj koncert održati 10. lipnja na krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti i službeno otvoriti program "Ljeta u MSU" koji je i ove godine raznovrstan i zanimljiv.

Pročitajte više